24 lis 2015

Pulled pork...



Witajcie:)

Święta  zbliżają się dużymi krokami!


Pierwsze przygotowania już  zrealizowane:ciasto na piernik nastawione, zakwas buraczany  na barszcz już przelany do  butelek, skorka pomarańczowa kandyzowana gotowa.
Do przygotowywania smaklołyków  tych na Święta jeszcze musimy trochę poczekać a międzyczasie przygotowałam danie,które równie dobrze można przygotować na co dzień bez specjalnej okazji,




Pulled pork..
Wieprzowina  rwana ,szarpana czy tez wyczesana. przygotowana metoda slowly at low czyli wolno i w niskiej temperaturze. 

W praktyce potrzebujemy minimum 10h w temperaturze100st.
Pieke w rekawie do pieczenia.
Wieprzowina,która wykorzystujemy to łopatka lub karkówka marynowana cala dobę w sosie barbecue.

sos BBQ

100g koncentrat pomidorowy

50g Śliwki suszone wędzone

łyzka musztardy

2-3 zabki czosnku

1-2 cebule czerwone
papryka czerwona



sol 
pieprz czerwony

gałka muszkatołowa, mielony cynamon, 
w równych proporcjach


Chili

miód

ocet jabłkowy

wszystko gotujemy w niewielkiej iloci wody ,blendujemy ,przecieramy przez sito.w razie potrzeby  redukujemy by uzyskać odpowiednia konsystencje.

sos powinien być słodko- kwaśno-ostry


Smacznego!


3 komentarze:

  1. Ale pysznie wygląda to mięso:)))) Takie kruche!

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany, ale ten post narobił mi ochoty na takie pyszne jedzonko. Wygląda bardzo apetycznie! ;)

    Pozdrawiam serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, uwielbiam... :) Aż się głodna zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń