Witajcie:)
Małe słodkie i puszyste. Pachnące cytrynową skórką idealny dodatek do herbaty.
Przymierzałam się już jakiś czas do ich przygotowania.
Z prozaicznego powodu nie posiadania formy odkładałam ich wypiek na potem.
na forme na 24 mini magdalenki
75g mąki
75g cukru
10 łyżek oleju kokosowego
ewen:masła rozgrzanego
1 jajko(żółtko+ białko)
skórka otarta z połowy cytryny
lub skórka otarta z połowy pomarańczy
4 łyżki wody
szczypta soli
żółtko rozetrzeć z cukrem na gładką białą masę,
dodać masło,startą skórke cytryny,esencje i dokładnie połączyć.
dodać masło,startą skórke cytryny,esencje i dokładnie połączyć.
Przesiać mąke dolać wodę i ponownie dokładnie połączyć.
Ubić białko ze szczyptą soli i połączyć
z ciastem przy pomocy łopatki.
Piec 7-8min w temp 190-200st
z ciastem przy pomocy łopatki.
Piec 7-8min w temp 190-200st
zdjęcia genialne, a słodkości niesamowite
OdpowiedzUsuńDziękuje Aga:)
UsuńPiękne, naturalne zdjęcia - wzmagają apetyt, a ciasteczka prezentują się wybornie :-)
OdpowiedzUsuńdziękuje rownież w imieniu P.fotografa:)Pozdrawiam
Usuńpiękne zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuńdziękuje:)Pozdrawiam
Usuńjakie pyszności i świetne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńJustynko dziękuje :)
UsuńMagdalenki wprost uwielbiam, a te Twoje wyglądają przecudownie. Sprawiają wrażenie lekkich jak chmurki. Piękne zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuńdziękuje Lukasz:)Pozdrawiam
UsuńPrzepiękne! Takie delikatne :) Na pewno pyszne! Uwielbiam magdalenki :)
OdpowiedzUsuńKasiu dziękuje:) polecam przepis do wypróbowania:)
UsuńJako dziecko magdalenki wcinałam na każde śniadanie i miłość do nich chyba nigdy nie przeminie :D Bardzo ładnie je przedstawiłaś... i sama chciałabym takie formy-rybki ;)
OdpowiedzUsuń:)Takie przysmaki z dziecinstwa sa najlepsze,bo nie dosc ze smakują wyjatkowo to przenoszą nas do dziecinstwa i tego beztroskiego czasu:)Forme udalo mi sie upolowac na pchlim targu, na ktory trafilam przypadkiem i tez mi sie spodobal jej orginalny wzor:)Pozdrawiam
UsuńCudownie wyglądają, tak lekko...
OdpowiedzUsuńdziękuje,rzeczywiscie są puszyste i lekkie mimo tego ze, pieczone bez proszku:)
UsuńAsiu cudne Magdalenki :) ale mi smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńOlinko to tylko zostalo isc do kuchni i dzialac:)Pozdrawiam serdecznie
UsuńHej hej! Gdzie dorwałaś tak piękny imbryk i filiżankę?! :D
OdpowiedzUsuń