4 lis 2014

Zupa krem z brukwi i marchwi bez bulionu mięsnego-szybka i rozgrzewająca

Witajcie :)
Za oknem zrobiło się szaro zimno i mokro i gdy wracam do domu uwielbiam zjeść jedną z moich ulubionych zup.
szybka, prosta, sycąca i rozgrzewająca:)




ł brukwi
3 duże marchewki
Kawałek pora ewentualnie cebula
seler korzeniowy(Kawałek)
ząbek czosnku
pieprz
ł łyżeczki imbiru świeżego 
ew. proszku) 
sól
2 łyżki lubczyku siekanego 
1 łyżka masła
świeży tymianek


Wszystkie warzywa oczyścić ,pokroić w małą rowną kostkę (szybciej się ugotują na miękko).
Zalać wodą tak by przykryła warzywa.
Gotować pod przykryciem.Gdy warzywa będą miękkie  zblendować na krem,doprawić do smaku.
Na koniec dołożyć łyżkę masła,ktore nie dość że, wzbogaci smak ,to spowoduje że, zupa zrobi się aksamitna i delikatna.
Podawać ze swieżym tymiankiem
i jak ktoś lubi z pajdą swieżego chleba z masłem 
Smacznego!


2 komentarze:

  1. uwielbiam wszelkie zupy krem, ale ten z pewnością byłby jednym z najlepszych!

    OdpowiedzUsuń
  2. takie zupy są wybawieniem na jesień:)

    OdpowiedzUsuń