Witajcie:)
Jak co roku niedługo św.Marcina
w zeszłym roku nie dałam rady czasowo i planowane rogale Marcińskie odłożyłam na rok następny:).
w zeszłym roku nie dałam rady czasowo i planowane rogale Marcińskie odłożyłam na rok następny:).
Mamy właśnie ten rok!,a Ja jak to Ja:)
przewrotnie, by wyłamać się z "tłumu" ;)postanowiłam upiec zupełnie coś innego.
Jako rodowita Kujawianka nie mogłam odmowić sobie przyjemności przygotowania może nie tak pospolitych rogali Marcińskich z Wielkopolski,ale równie pysznych rogali Barcińskich,czy też Bydgoskch:)
To one według mnie są tymi oryginalnymi pierwszymi od których wszystko się zaczeło:)
Niektórzy wiedzą a wielu też nie wie że,pierwsze rogale Marcińskie zawirały nadzienie właśnie z migdałów:),zmieniło się to po II wojnie światowej kiedy zdobycie migdałów okazało się problematyczne.
W związku z tym cukiernicy zastąpili migdały białym makiem perfumując go jedynie zapachem migdałowym.
Św. Marcin jest patronem Bydgoszczy, która jest jednym z miast w których odbywają się msze celebrujące z tej okazji.
polecam artykół
rogalem-w-kształcie-podkowy-czas-zajadać-się-od-święta
To one według mnie są tymi oryginalnymi pierwszymi od których wszystko się zaczeło:)
Niektórzy wiedzą a wielu też nie wie że,pierwsze rogale Marcińskie zawirały nadzienie właśnie z migdałów:),zmieniło się to po II wojnie światowej kiedy zdobycie migdałów okazało się problematyczne.
W związku z tym cukiernicy zastąpili migdały białym makiem perfumując go jedynie zapachem migdałowym.
Św. Marcin jest patronem Bydgoszczy, która jest jednym z miast w których odbywają się msze celebrujące z tej okazji.
polecam artykół
rogalem-w-kształcie-podkowy-czas-zajadać-się-od-święta
Na 20 rogali o wadze 100g
ciasto:
1/2kg mąki
20 g drożdży
Poł szklanki mleka
3 żółtka
pół szklanki cukru
2 łyżki masła roztopionego
+
1 kostka zimnego masła (wiórki)
na trzykrotne składanie
(odchudziłam ciasto i użyłam 1/3k.)
na trzykrotne składanie
(odchudziłam ciasto i użyłam 1/3k.)
Nadzienie:
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
250g posiekanych migdałów
1 łyżke tartej bułki
białka ubite
Amaretto 3 łyżki
pomada migdałowa
ta sama którą przygotowałam przy okazji pieczenia baby piaskowej tu
poł szklanki bezy pokruszonej i roztartej na drobny pył.
cukier puder opcjonalnie
woda opcjonalnie
cukier puder opcjonalnie
woda opcjonalnie
likier amaretto
+
migdały do posypania
+
migdały do posypania
Drożdże nastawić do wyrośnięcia z ciepłym mlekiem,łyżeczką cukru i mąki.
żółtka utrzeć z cukrem na białą masę.
Wszystko połączyć z mąką i wyrobić ciasto.
Na koniec urabiania dodać 2 łyżki rozgrzanego masła i ponownie wyrobić.
odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia.
Następnie rozwalkować na prostokąt,który w połowie pokryć bardzo zimnymi wiórkami masła.
Przykryć drugą cześcią ciasta i rozwałkować do poprzedniej wielkości.
Złożyć na 3 części i rozwałkować ponownie.
Złożyć rozwałkowane ciasto i wstawić do lodówki na 30 min.
Po tym czasie ponownie ciasto rozwałkować złożyć i schłodzić.
Wałkowanie i składanie w sumie powtarzamy trzykrotnie.
W tym momencie przygotowujemy nadzienie.
żółtka utrzeć z cukrem pudrem dodać migdały posiekane,bułke tartą i ubite białka
Poperfumować Amaretto.
Ciasto rozwałkować podzielić na trojkąty ,na każdy wyłożyć masę i zwinąć .
Ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia.
Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym jak wyrosną posmarować żółtkiem rozbełtanym z wodą.
Piec w temp 200st 20min.
Przestudzone polukrować obowiązkowo snieżnobiałą pomadą lukrową- na bogato:)
i posypać siekanymi migdałami
Przestudzone polukrować obowiązkowo snieżnobiałą pomadą lukrową- na bogato:)
i posypać siekanymi migdałami
moje ulubione! ;)
OdpowiedzUsuń:)to jest juz nas dwie:)dziękuje Jula,pozdrawiam
UsuńCuda :)!
OdpowiedzUsuń:)dziękuje Catherine,pozdrawiam:)
UsuńIdealne i pięknie podane ! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :))
dziękuje Elena:)Pozdrawiam serdecznie:)
UsuńIdealne rogaliczki! Mogę jednego? :)
OdpowiedzUsuń:) Oczywiście proszę,częstuj się:)Pozdrawiam serdecznie:)
UsuńAsiu śliczne te Twoje rogaliki i na pewno w smaku przepyszne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :)
Dziękuje Olinko,Pozdrawiam równie ciepło:)
Usuń