Witajcie:)
Danie inspirowane szkolną stołówką na której dostawaliśmy ziemniaki z kaszanką i kapustą kiszoną.
Dla miłośników pierogów z wszelakimi farszami!
Na te najbardziej ulubione -świąteczne z kapustą i grzybami czekam do świąt:) w ten sposób nie
tracą swojego świątecznego smaku,a na razie ciesze się wersjami zastępczymi:)
Dla miłośników pierogów z wszelakimi farszami!
Na te najbardziej ulubione -świąteczne z kapustą i grzybami czekam do świąt:) w ten sposób nie
tracą swojego świątecznego smaku,a na razie ciesze się wersjami zastępczymi:)
ciasto
450g mąki
1 żółtko
sól
gorąca woda
Wysypać mąke z solą na stolnice ,zrobić dołek wbić żółtko.
Cienkim strumieniem wlewać wodę zagarniając mąke z brzegów,wyrobić elastyczne ciasto.
Wysypać mąke z solą na stolnice ,zrobić dołek wbić żółtko.
Cienkim strumieniem wlewać wodę zagarniając mąke z brzegów,wyrobić elastyczne ciasto.
Farsz:
150g kaszanki
100g kapusty kiszonej
1 cebula
świeży tymianek
pieprz do smaku
pieprz do smaku
Pół szklanki gotowanej kaszy gryczanej
Wszystko zmielić w maszynce
Kładziemy na gotującą sie osoloną wodę na 3 min
okrasa:
wytopiony tłuszcz z kaczki
cebulka
Pierożki są smaczne rownież zapiekane na drugi dzień!
Kładziemy na gotującą sie osoloną wodę na 3 min
okrasa:
wytopiony tłuszcz z kaczki
cebulka
Pierożki są smaczne rownież zapiekane na drugi dzień!
Ciekawy farsz :)
OdpowiedzUsuńmmmm muszą smakować obłędnie !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:))
Bardzo pomysłowe połączenie! Takie pierogi mogą naprawdę nieźle smakować! :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na farsz :)
OdpowiedzUsuńśliczne :)
OdpowiedzUsuń