15 paź 2014

Babka z ryżu parboiled -GlutenFree

Witajcie:)
Spotykam się coraz częściej z osobami które zmuszone są stosować dietę bezglutenową,dlatego też eksperymentuje w kuchni w tym kierunku.
Dziś kochani mam dla Was propozycje na pyszną, delikatną i puszystą babkę bezglutenową.




na forme  średnicy 17cm

200g ryżu  parboiled (ugotowanego)
2 jaja
100g kajmaku lub cukier,wtenczas babka będzie jasna.
100g mączki ziemiaczanej 
100ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
Dr. Oetker Baking Powder Gluten Free

3 łyżki  likieru Amaretto,można też użyć
  innego ulubionego aromatu.


żołtka utrzeć z cukrem na białą mase,dodać olej, ryż,mączke ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i Amaretto.
Na koniec dołożyć ubite białka i łopatką połączyć z ciastem.
przelać ciasto do formy i wstawić do piekarnika
 na 180st na 50 min 
Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Ale piękna :)

    Zapraszam na rozdanie na mojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuje sobie przepis dla mnie na święta:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świetnie:) choć nie jestem na diecie bezglutenowej ,to tak mi zasmakowała że, w tym tygodniu juz 2 raz piekłam:)zmieniłam tylko smakowo:)

      Usuń
  3. Babka świetnie się prezentuje. :) Od dawna planuję zrobić ciasto z ugotowanego ryżu. Ale czy dobrze rozumiem: ryż też ma być "utarty"/zmiksowany? I czy babka wychodzi wilgotna/mokra? Nie wygląda na taką, ale wyobrażałam sobie, że ciasto z gotowanego ryżu musi być mokre.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. żołtka utrzeć z cukrem na białą mase,dodać olej, ryż,mączke ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i Amaretto.Wymieszac!
      Na koniec dołożyć ubite białka i łopatką połączyć z ciastem.Babka jest zbita delikatnie wilgotna!
      Polecam i pozdrawiam

      Usuń
  4. piękna babka :) nigdy bym nie pomyślała, że z ryżu :) bardzo fajny pomysł, zwłaszcza że znajomi mają dziecko z dietą bezglutenową i już sami nie wiedzą czym je karmić. Odeśle ich do Twojego bloga :)
    Pozdrawiam Asiu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mi się przepis przyda - mam w rodzinie bezglutka, i czasem mam problem, co mu przygotować :)

    OdpowiedzUsuń