Witajcie:)
Spotykam się coraz częściej z osobami które zmuszone są stosować dietę bezglutenową,dlatego też eksperymentuje w kuchni w tym kierunku.
Dziś kochani mam dla Was propozycje na pyszną, delikatną i puszystą babkę bezglutenową.
na forme średnicy 17cm
200g ryżu parboiled (ugotowanego)
2 jaja
100g kajmaku lub cukier,wtenczas babka będzie jasna.
100g mączki ziemiaczanej
100ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
Dr. Oetker Baking Powder Gluten Free
3 łyżki likieru Amaretto,można też użyć
innego ulubionego aromatu.
Dr. Oetker Baking Powder Gluten Free
3 łyżki likieru Amaretto,można też użyć
innego ulubionego aromatu.
żołtka utrzeć z cukrem na białą mase,dodać olej, ryż,mączke ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i Amaretto.
Na koniec dołożyć ubite białka i łopatką połączyć z ciastem.
przelać ciasto do formy i wstawić do piekarnika
na 180st na 50 min
Na koniec dołożyć ubite białka i łopatką połączyć z ciastem.
przelać ciasto do formy i wstawić do piekarnika
na 180st na 50 min
Ale piękna :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na rozdanie na mojego bloga :)
dziękuje:)Pozdrawiam
UsuńZapisuje sobie przepis dla mnie na święta:)
OdpowiedzUsuńświetnie:) choć nie jestem na diecie bezglutenowej ,to tak mi zasmakowała że, w tym tygodniu juz 2 raz piekłam:)zmieniłam tylko smakowo:)
UsuńBabka świetnie się prezentuje. :) Od dawna planuję zrobić ciasto z ugotowanego ryżu. Ale czy dobrze rozumiem: ryż też ma być "utarty"/zmiksowany? I czy babka wychodzi wilgotna/mokra? Nie wygląda na taką, ale wyobrażałam sobie, że ciasto z gotowanego ryżu musi być mokre.
OdpowiedzUsuńżołtka utrzeć z cukrem na białą mase,dodać olej, ryż,mączke ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i Amaretto.Wymieszac!
UsuńNa koniec dołożyć ubite białka i łopatką połączyć z ciastem.Babka jest zbita delikatnie wilgotna!
Polecam i pozdrawiam
piękna babka :) nigdy bym nie pomyślała, że z ryżu :) bardzo fajny pomysł, zwłaszcza że znajomi mają dziecko z dietą bezglutenową i już sami nie wiedzą czym je karmić. Odeśle ich do Twojego bloga :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Asiu :)
Cudowna babka!!
OdpowiedzUsuńMi się przepis przyda - mam w rodzinie bezglutka, i czasem mam problem, co mu przygotować :)
OdpowiedzUsuń