Witajcie:)
Pomidory latem są słodkie i bardzo zdrowe,te dostępne w sklepach zimą niekoniecznie są smaczne i zdrowe:(.
Dlatego teraz jest ten czas,by pomyśleć po co będziemy sięgać do spiżarki w zimowe dni.
Dlatego teraz jest ten czas,by pomyśleć po co będziemy sięgać do spiżarki w zimowe dni.
Na 3 słoiczki potrzebujemy:
3kg pomidorów ok 30szt
użyłam pomidory zwyczajne- jadalny(Strauchtomaten)
oliwa z oliwek aromatyzowaną tymiankiem,czosnkiem i chilli
olej rzepakowy
sos balsamico
1.Pomidory umyć poprzekrawać na pól ,powycinać szypółki i ukladać na blaszce na papierze do pieczenia.
2.Piekarnik(moj elekktryczny) nastawić na 50stopni i suszyć przy uchylonych drzwiczkach ok 5-6 h.
4.olej rzepakowy podgrzać w garnku ciepłym zalać pomidory i odstawić do przestudzenia..Po tym czasie usunąć z pomidorów luźne już skórki.
5.Tak przygotowane pomidory skropić 3 łyżkami sosu balsamico przyprawić tymiankem.
6.Wypełnić nimi wyparzone słoiczki do3/4 wysokości.
6a.Jeśli pomidory przeznaczamy do bieżącego zużycia
zalewamy oliwą aromatyzowaną i wstawiamy w ciemne miejsce np: szafka .
6b.Jeśli słoiczki chcemy przechowywać przez zime
zalewamy podgrzanym olejem tak by przykrył pomidory.
(Dokładamy czosnek i zioła.)
(Dokładamy czosnek i zioła.)
Odwracamy do góry dnem.Jeśli wieczka się nie wciagną pasteryzujemy ok15-30min.
Z takich pomidorów można przygotować pesto sycylijskie (rosso)
miksuje całe pomidory suszone razem ze skórką.
Jednak w tym przypadku bazylie jak i ser dodaje swieżą w momencie gdy otworzymy słoiczek do użycia.
Smacznego!
świetny post :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
___________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Ale mnie skusiłaś tak bardzo zachciało mi się przyrządzić coś takiego
OdpowiedzUsuń:)to ja życze przyjemnosci w kuchni;)pozdrawiam serdecznie Marzenko
UsuńBędę się powtarzać, ale potrafisz tak pięknie ustroić, ułożyć wszystko, naprawdę :)
OdpowiedzUsuńDziękuje slicznie Angeliko:)bardzo to mile,ciesze się że, moja praca sie podoba,Pozdrawiam serdecznie:)
UsuńJak pięknie wyglądają te Twoje pomidorki! Moje już też w słoikach, przepis wrzucę za kilka dni. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuń