Witajcie :)
Dziś mam dla Was coś pysznego, słodkiego i coś co naprawdę poprawia humor:)
Na połączenie czekolady i kawy chyba nie muszę nikogo namawiać:)
Na forme 18cm
4 jaja żółtka+biłaka ubite
1 szklanka cukru -120g
125g masła
Pół szklanki mleka
250g mąki
50g czekolady 70%
2 łyżki ciemnego kakao
50ml likieru 43
1 łyżeczka proszku do pieczenia
żółtka ubic mikserem z cukrem i masłem,dodać rozgrzaną w mleku czekoladę i kakao.
Dodać esencje waniliową likier i przesianą mąke z proszkiem do pieczenia.
Wszystko połączyć mikserem.
Na koniec ubite białka które połączyć z masą łopatką.
Piec ok 60min w temp 180st do suchego patyczka.
Krem kawowy
-100ml espresso
-50ml mleka 3.5%
na których ugotować budyń
Budyń
150ml mleka
150ml mleka
1 łyżka mączki ziemniaczanej
1łyżka mąki pszennej
1 łyżka cukru
25 g masła
1 cukier waniliowy
-1masło 250g
-2 żółtka
-100g cukru drobnego
50ml likieru 43
żółtka ubić z cukrem w kąpieli wodnej (na parze) do białości.
Zdjąć miske z kąpieli dodawać miękkie masło miksując masę.
Przestudzony budyń dodawać partiami do masy.
Na koniec dodać likier.
Glazura czekoladowa:
100g czekolady 72%
1łyżka masła
2 łyżki mleka
wyłożyć krem.Przykryć drugą cześcią ciasta.
Oblać czekoladą
Wstawić do lodówki na min 12h.
Smacznego!
wygląda rewelacyjnie:) takie połączenie smaków na pewo jest smaczne:)
OdpowiedzUsuńJakie pyszności !! <3
OdpowiedzUsuńŚlinotoku dostałam! Idealne ciasto :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! *.*
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na ciasto!
Wygląda obłędnie! A pewnie jeszcze lepiej smakuje!
OdpowiedzUsuńPiękny:)
OdpowiedzUsuń