22 wrz 2014

Francuskie ciasto korzenne -Pain d'épices z gruszką karmelizowaną


Witajcie:)

Pain d'épices to francuskie ciasto lub chleb korzenny,
nazywany francuskim piernikiem.
Piernik tradycyjnie słodzony jest  miodem i dla takiego jest zastrzeżona nazwa Piernik.
Według słownika Académie Françoise (1694) przygotowany jest z:mąki żytniej, miodu ( miód był ciemny  z Bretanii.)i przypraw korzennych imbir,anyż w Alzacji tradycyjnie  zawiera szczyptę cynamonu.
Piernik  pierwotnie  powstawał na zakwasie do pieczywa żytniego,które odpoczywało kilka miesięcy w drewnianym korycie w chłodnym miejscu. 
Po czasie leżakowania  ciasto było formowane w bochenek.
Nowoczesny produkt zwykle wzrasta z sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia,dlatego przyspieszyłam proces używając właśnie proszku do pieczenia.
Jednak kolejną porcje ciasta nastawiłam zakwas
ten sam na ktorym przygotowuje chleb żytni rustykalny-chleb-żytni




Na keksówke12cm*25cm

250g mąki
70g masła
50g cukru
 100ml miodu
2 jaja
1/4 szklanki mleka
2łyżeczki proszku do pieczenia
25g przyprawy(imbir,anyż,cynamon,goździk,kardamon,pieprz kolorowy)
imbir kandyzowany-pokrojony na drobniejsze kawałki


żółtka rozetrzeć z cukrem na puszystą masę,masło rozgrzać z miodem i przyprawami.Połączyć wszystko.Przesiać mąke z proszkiem do pieczenia.Ponownie połączyć  wszystko razem.
 Na koniec ciasto wymieszać łopatką z ubitymi białkami i imbirem kandyzowanym
Piec ok 50min w temp 180st.



Lukier pomarańczowy
cukier puder 100g 
syrop pomarańczowy
użyłam ten który się wytrącił z domowej skórki pomarańczowej kandyzowanej.
odrobine esencji waniliowej

Gruszka karmelizowana do dekoracji

Gruszkę obrać ze skórki ,usunąć gniazda nasienne ,pokroić w kostkę .
Na patelni rozgrzać cukier z odrobiną esencji waniliowej tak, by powstał syrop w którym smarzyć gruszkę,cały czas delikatnie mieszając uważając, by się nie przypaliła.

Smacznego!










8 komentarzy:

  1. To już takie bardzo świąteczne ciasto - tak mi się już pierniki kojarzą ;)
    W moim miasteczku, w jednym ze sklepów, już od trzech tygodni wystawa zastawiona jest świątecznymi krasnalami, więc może faktycznie czas się za pierniczki zabrać...? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wlasnie gin,święta juz widac w sklepach a to dopiero wrzesien:),ja bylam ostatnio u szwagierki, ktora do kawy postawila niemieckie lebkuchen i narobila ochoty na domowe ciasto z świąteczną nutką:)a ze mamy sezon na gruszki urozmaicilam ciasto nimi:)

      Usuń
  2. wyglada super;)
    pozdrawiam:
    mieszkalnie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy o nim nie słyszałam. Wygląda świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Asiu, ale kusisz:-) Pięknie wygląda to cudo:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie to wygląda aż zrobiłam się głodna,na pewno skorzystam z przepisu :)
    http://niezapominajk.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne, aromatyczne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń