Witajcie moi drodzy:)
Witam Was serdecznie po ponad miesięcznej przerwie.
Urlop minał za szybko, jak wszystko co fajne:(
Moja podroż kulinarna po Prowansji trwała 2 tygodnie, intensywne dwa tygodnie, które mineły na poznawaniu smaków, aromatów i widoków tego cudownego miejsca na ziemi:)
Poznałam tez cudownych ciepłych ludzi,ale o tym już w innym wpisie:)
Widoki zapierają dech w piersi intensywność zapachu górskich ziół oszałamia.
Rozposcierające się po horyzont pola lawendy w okolicach Sault cudownie kolysającej się na wietrze zachwycają.
Choć powiem Wam że, ta prawdziwa rosnąca naturalnie w górach urzekła mnie najbardziej:)
Polecam Wam tez piękne miejsce jakim jest klasztor w opactwie Sénanque Abbey...w pobliżu Gordes, Provence, France.
Pojechaliśmy tam dwa razy za pierwszym razem w południe było tylu turystów że, nie sposób był zrobić zdjęcia:(
Gdy pojechaliśmy drugi raz przed zachodem słońca, było spokojnie i cicho.
Udało się usłyszeć pięknie brzmiący śpiew mnichów w murach klasztoru.
Wtenczas naprawdę można było się wyciszyć i delektować aromatem lawendy :)
To teraz przepis:)
na forme 23cm
70g mąki pszennej
30g mąki żytniej razowej
50g masla zimnego
50g cukru
1 żołtko
esencja waniliowa
4 nektarynki ale doskonale będzie pasować też brzoskwinia
ok 1łyżka kwiatów lawendy
(Użyłam kwiatów z lawendy którą nazbierałam w górach)
ok 2 łyżek miodu lawendowego
(ten kupiłam w sklepiku w opactwie od braciszków:)
Ciasto wyrobić szybko, blaszkę wysmarować masłem i wysypać drobną bułką tarta.
Wykleić ciastem i wstawić foremkę do zamrażalki na 15 min.
Piec ok 15 min 1 tem 180-200st.
Wyłożyć pokrojone owoce, dopiec ok 10min.
Jeden owoc przetrzeć przez sito podsmażyć dolożyć miód.
Posmarować owoce na tarcie i
przed podaniem posypać kwiatami lawendy.
Pachnie pachnie Prowansja Kochana
OdpowiedzUsuńjuz tęsknie...
UsuńNektarynki i lawenda to wyjątkowo udany duet, tka tarta musiała pachnieć i smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńA takich cudownych wakacji zazdroszczę :) Może kiedyś i mi uda się do Prowansji wybrać :)
Kochana w Prowansji wszystko pachnie intensywniej, slodki smak jest bardziej slodki.Niby wszystko mozna kupic wszedzie jednak tam smakuje inaczej:)Gin z calego seca zycze,by udalo Sie Tobie tez odwiedzic Prowansje,bo naprawde warto!
UsuńDziekuje slicznie za odwiedziny, Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńProwansja! Mam nadzieję, że kiedyś i mi uda się tam zawitać ^^ A tarta wygląda przepysznie i z pewnością podkradnę przepis ;)
OdpowiedzUsuńObserwuje i będę odwiedzać, piękne zdjęcia.
Pozdrawiam:)
elenagotuje.blogspot.com
Dziękujemy ,zyczę gorąco spelnienia wyjazdu do Prowansji jest cudnie:)Pozdrawiam
UsuńBardzo apetyczna:) Lawendowy akcent - klasa!
OdpowiedzUsuńDziękuje Az :)
Usuńchciałabym takie kwitnące pole lawendy zobaczyć na własne oczy:)
OdpowiedzUsuńOlu tego Tobie zycze!Pozdrawiam
UsuńJakie piękne zdjęcia, jakie kolory, wspaniałe musiały być te Wasze wakacje:-)
OdpowiedzUsuńdziękujemy,wakacje byly fantastyczne kolory, zapachy, widoki oblędne:)
Usuńpiękne!
OdpowiedzUsuń