Witajcie:)
Marchew krychano to danie zwane na Kujawach i Pomorzu jako marchew tłuczona.
Krychać w kujawskiej gwarze znaczy rozdrabniać.
Krychać w kujawskiej gwarze znaczy rozdrabniać.
Na pochodzenie dania mogą mieć wpływ religijni uchodzący
zwani Mennonitami którzy przybyli w XVI wieku z Holandii przywożąc swoje potrawy narodowe.
Tradycyjne danie holenderskie stamppot :to ziemniaki z warzywami z dodatkiem okrasy z boczku.
Jestem w trakcie zapoznawania się z kuchnią Holenderską a to za sprawą projektu związanego z Holandią który współtworzymy z miejscową gazetą.
W trakcie zgłębienia tematu trafiłam na informacje,które doprowadziły mnie do Polski na obszar kujawsko-pomorski do mojej rodzinnej Bydgoszczy i do dania marchew krychano,które jest wpisane na listę produktów regionalnych.
Region prezentuje swoje dania na corocznych Międzynarodowych Targach „Grüne Woche”w Berlinie.
Region prezentuje swoje dania na corocznych Międzynarodowych Targach „Grüne Woche”w Berlinie.
Przepis na danie znalazłam w książce
Kuchnia z rodowodem.
Potrawy i
produkty tradycyjne
województwa kujawsko-pomorskiego
autorstwa -Grażyny
Szelągowskiej:
1kg marchwi
60dag Ziemniaków
30dag boczku wędzonego
sol,cukier,pieprz
ziemniaki i marchew gotujemy do miekkości z boczkiem.
Warzywa tłuczemy a boczek kroimy w kawałki.
Danie występuje też w formie postnej z cebulą.
Danie występuje też w formie postnej z cebulą.
Przyznam się, że w takiej postaci jeszcze marchewki nie jadłam. trzeba by było raz spróbować :)
OdpowiedzUsuńMama przygotowywala taką marchew nam cale dziecinstwo,przepis zmodyfikowala i jadalismy to w formie gęstej zupy-papki:)uwilbiam ją do dzis:)Pozdrawiam
Usuń