Witajcie :)
Chodziła za mną ochota na krupnik taki domowy z suszonymi grzybkami, dużą iloscią włoszczyzny i lubczyku, które nadają zupie ten charakterystyczny smak.
Oczywiście zupa ma tez własciwą sobie kleistość dzięki kaszy ktorą nazywa się krupami znanymi juz w średniowiecznej Polsce z tąd nazwa krupnik.
Użyłam pęczaku który jest najbardziej bogaty w wartości odżywcze,lubie też gdy ziarnka są wyczuwalne w zupie.
Ugotowałam wywar mięsny wieprzowo-drobiowy
Żeberko oraz szyjki i skrzydełka drobiowe
3 duże marchewki
pol selera pokrojonego w Kostkę
1 por
3 cebulki pieczone
grzybki suszone
grzybki suszone
natka pietruszki
sol
Gdy wywar był gotowy dodałam
150g pęczaku
i ugotowane w kostkę 3 ziemniaki
na koniec doprawiłam solidną garścią swieżo posiekanego lubczyku i pieprzem
Smacznego!
jedna z moich ulubionych zup:)
OdpowiedzUsuńmoja także mmm
OdpowiedzUsuń