Witajcie moi drodzy
Dla zabieganych i zapominalskich:), zapomniałam zupełnie o własnych imieninach:)
Nie obchodzę ich jakoś specjalnie,jednak zawsze coś upichcę do kawki:)
Dlatego dziś jak tylko uświadomiłam sobie, a właściwie uświadomiła mi to jedna z bliższych mi duszyczek swoimi cudownymi życzeniami:)
(dziękuje raz jeszcze;)
że, to dziś ten dzień, a ja nic nie mam w domu do popołudniowej kawy,zabrałam się za ucieranie ciasta :)
Jest naprawdę proste,szybkie.
Wystarczy połaczyć składniki wylać na blaszkę co zajmuje 10 min i upiec:).
na blaszkę 23cm*23 cm
Ciasto :
100g mąki ziemniaczanej
50g mąki pszennej
100g masła
100g cukru
2 jaja
2 kopiaste łyżki kakao
5 ziaren kardamonu tłuczonego w moździerzu
Poł łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
500g twarogu 0,5% zmielonego
250g serka mascarpone
100g cukru
2 żołtka+ białka ubite
1 laska wanilii
2 łyżki mączki ziemniaczanej
żołtka rozetrzeć z cukrem i masłem dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i kakao.
Dodać kardamon i połaczyć mikserem.Na koniec ubitą piane połączyć już łopatką.
Odłożyć do małej miseczki 2 pełne łyżki ,tyle samo odłożyć masy serowej.
Połączyć wyłożyć na wierzch masy serowej
Piec ok 60min w temp 180st do suchego patyczka.
Posypałam cukrem pudrem z odrobiną kardamonu, rewelacyjnie aromatycznych świeżo utłuczonych ziaren.
Smacznego!
ciasto wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńAsiu! Zapraszam do udziału w konkursie:
OdpowiedzUsuńhttp://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html
dziękuje Gosiu za zaproszenie.)z radoscią wezmę udzial:)tym bardziej ze, wlasnie przygotowalam cos pysznego z dodatkiem oliwy:)i przygotowuje wpis:)Pozdrawiam
UsuńNie jest takie znowu skomplikowane,faktycznie.Kardamon stosuję od niedawna i lubię jego smak.Mam w ziarnach i sproszkowany . Przepis drukuję.Dzięki.
OdpowiedzUsuńElu ja w swoich zbiorach przypraw mam kardamon mielony i w ziarnach ,jednak gdy porównałam intensywnosć aromatu bezkonkurencyjnie wygrały ziarna,ktore utarłam w mozdzierzu:),co tez ma wplyw na koncowy efekt smakowy, dlatego zawsze staram sie uzywac swiezo roztartych ziol i przypraw dania smakuja zupelnie inaczej:)Pozdrawiam Elu
Usuńuwielbiam to ciasto, piękne zdjęcia, sama nie mam zbyt dużego talentu do pieczenia
OdpowiedzUsuńNajlepsze życzenia :)
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda bosko - wydaje się być zdecydowanie bardziej czasochłonne :)
dziekuje:)
UsuńMuszę wypróbować,
OdpowiedzUsuńa ostatnio 4 razy pod rząd robiłam brownie :):)
kyrie 4
OdpowiedzUsuńlebron james shoes
pg 1
hermes online
stephen curry shoes
goyard handbags
supreme
golden goose outlet
kd 10
off white clothing