25 maj 2014

Oliwki marynowane -zdrowa przekąska

Witajcie:)
Dziś przygotowałam ulubioną  przekąske w naszym domu,obydwoje z P.fotografem  uwielbiamy oliwki i aromatyczną oliwę,które używam w kuchni co dzień
Najlepsza extra virgin i czarne oliwki z pestkami, które są dużo lepsze od tych które pestek są pozbawione.
Przy zakupie oliwy zawracam zawsze uwagę by, była w ciemnej butelce,oliwa nie lubi swiatła,dostępu powietrza i zbyt niskiej temperatury.
Najlepiej przechowywać w tem od 10-18st,wtenczas nie przemarznie i nie straci swojego smaku i właściwości



Kupuje zawsze duże 2kg opakowanie oliwek w sklepie tureckim.Odlewam ewentualny plyn ktory jest w opakowaniu . Oliwki przekładam do słoja,dodaje papryczki chilii,ząbki czosnku gałązki zioł :tymianek rozmaryn i zalewam oliwa tak by przykryla oliwki.Zamykam sloj i odstawiam do szafki kuchennej.




Już po tygodniu są wystarczająco aromatyczne i pikantne. 
Z dodatkiem tych oliwek piekę bułki które, maczamy w oliwie aromatyzowanej. 
Przepis na włoską aromatyczną ciabatte- pojawi się na blogu:)

Smacznego!

2 komentarze: