Witajcie:)
Dziś przygotowałam ulubioną przekąske w naszym domu,obydwoje z P.fotografem uwielbiamy oliwki i aromatyczną oliwę,które używam w kuchni co dzień
Najlepsza extra virgin i czarne oliwki z pestkami, które są dużo lepsze od tych które pestek są pozbawione.
Przy zakupie oliwy zawracam zawsze uwagę by, była w ciemnej butelce,oliwa nie lubi swiatła,dostępu powietrza i zbyt niskiej temperatury.
Najlepiej przechowywać w tem od 10-18st,wtenczas nie przemarznie i nie straci swojego smaku i właściwości
Kupuje zawsze duże 2kg opakowanie oliwek w sklepie tureckim.Odlewam ewentualny plyn ktory jest w opakowaniu . Oliwki przekładam do słoja,dodaje papryczki chilii,ząbki czosnku gałązki zioł :tymianek rozmaryn i zalewam oliwa tak by przykryla oliwki.Zamykam sloj i odstawiam do szafki kuchennej.
Już po tygodniu są wystarczająco aromatyczne i pikantne.
Z dodatkiem tych oliwek piekę bułki które, maczamy w oliwie aromatyzowanej.
Przepis na włoską aromatyczną ciabatte- pojawi się na blogu:)
Smacznego!
Też to kocham, buziaki:)
OdpowiedzUsuńmmm... tak nagle zrobiłam się potwornie głodna!
OdpowiedzUsuń