Hej kochani
Okres przed wiosenny to w polskiej kuchni okres gdzie ziemniak króluje.
Jest to czas gdy,wykorzystujemy zapasy z zimy i opróżniamy z nich domowe komórki i piwniczki.
Ziemniak jest rownie popularny w Niemczech.
Jest to moja wersja niemieckiej zupy ziemniaczanej,
jest to tez kolejna propozycjia na wykorzystanie
ziemniakow ktore zostaly nam z obiadu.
Potrzebujemy
bulion warzywny
z (marchewki selera korzeniowego,pora)
cebulkę zrumieniona na patelni.
do bulionu dodajemy ziemniaki ugotowane,cebulkę i miksujemy na krem
doprawiamy czosnkiem(wedle uznania), pieprzem, solą.
Mozna zabielic delikatnie smietanką.
Ja pominęłam ten krok:)
zupę podałam z chipsami z chorizo.
smacznego!
przepięknie podana :)
OdpowiedzUsuńrozkoszna zupa i ta kiełbaska, mmm,super!
OdpowiedzUsuńświetna:)
OdpowiedzUsuńNominowałam Twojego bloga do Liebster Blog Award.
OdpowiedzUsuńSzczegóły na http://rozsmakujsiew.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award-2014.html
Miłej zabawy :)
uwielbiam pyry
OdpowiedzUsuńspróbuję też zrobić
buźka moja Asieńko :*