Hej hej kochani:)
W końcu znalazłam chwilkę by usiąść i Wam napisać przepis na smaczna rybkę:).
Często przygotowuje rybę, raz ja grilluje ,kolejnym razem piekę. Jednak po jakimś czasie i te pyszne wersje mi się przejadły:)
Myśląc już po woli o świętach
przy okazji przygotowywania ciasta na piernik staropolski długo dojrzewający, przygotowałam rybkę:)
Piernik już stoi w kamiennym garnku w lodówce:)
Rybkę polecam Wam jako alternatywę dla ryby po grecku,którą również bardzo lubię.
Uwielbiam tez zmieniać smaki tradycyjnych potraw i tworzyć ich nowe wersje:),wiec przygotowalam rybę w wersji egzotycznej:).
Lubie w daniach pikantną nutę papryczki chilli,
aromat świeżego imbiru a to wszystko koniecznie podlane sosem sojowym i delikatnie poperfumowane aromatyczna kolendrą
Głębi aromatu dodaje trawa cytrynowa,która wzbogaca
dodatkowo danie swoim egzotycznym aromatem tworząc z niej naprawdę danie egzotyczne:)
Potrzebujemy
4-5 filetów łososia(u mnie norweski) -może być tez każda inna ulubiona przez Was ryba(morszczuk mintaj ,dorsz)
2 marchewki średniej wielkości
50g selera
szalotki ok 50g
ok 2cm świeżego imbiru
1papryczka chilli
2 limety
trawa cytrynowa
1 łyżka octu cytrynowego 25%
1 plaska łyżka cukru
sol morska i pieprz kolorowy
4 łyżki sosu sojowego jasnego
kolendra świeża lub w ziarnkach
kilka łyżek maki do obtoczenia ryby.
W moździerzu rozcieramy sol z pieprzem i kolendra i starta skorka z limety
przyprawiamy filety,zawijamy w folie spożywczą i odstawiam na min 2h do lodówki.
Po tym czasie kroimy filety na kawałki, obtaczamy w mace i smażymy na złoto.
Wykładamy usmażone filety na talerz, na patelnie
wrzucamy szalotki, delikatnie szklimy.
Następnie dodajemy starta grubo marchewkę i seler.
Wszystko podsmażamy chwilkę.
Po czym podlewamy woda ok1,1/2szklanki.
Dodajemy sos sojowy starty kawałek imbiru świeżego ,pokrojona papryczkę chilli i zgnieciony kawałek korzenia trawy cytrynowej.
Gotujemy sos po przykryciem aż warzywa zmiękną.
Trawę cytrynowa usuwamy!
miksujemy wszystko blenderem na gładko.
Następnie doprawiamy sosem sojowym , sokiem z limety,startym imbirem,dodajemy tez cukier.
Jeśli sos jest za mało kwaśny,a lubicie mocniej zakwaszone rybki to dodajemy ocet cytrynowy.
Sos musi być kwaśno ostro-słony z delikatna nuta słodyczy.
Kawałki ryby wykładamy do miseczki warstwami każdą zalewając sosem.
Po przestudzeniu włożyć do lodówki na 24h.
Smacznego!
Jak dla mnie łosoś to ZAWSZE dobre rozwiązanie :) Uwielbiam ...
OdpowiedzUsuńAsiu, świątecznie już u Ciebie:):):):) A danie które proponujesz ma obłędnie pyszne smaki:)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł na łososia, muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńDania z imbirem zawsze mnie urzekają!
OdpowiedzUsuńTak łososia jeszcze nie próbowałam przyrządzać;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam łososia, tak go jeszcze nie jadłam, ale prezentuje się smakowicie!!
OdpowiedzUsuń