Ten przepis chodził za mną jakiś czas, i nie mogłam się zebrać, by go zrobić,ale gdy Małgorzata zorganizowała konkurs
wiedziałam od razu co przygotuje:) oczywiscie jak to ja, trochę przepis zmodyfikowałam:),bo do towarzystwa porom dołożyłam białe szparagi:),które uwielbiam a że , sezon trwa szparagi goszczą w mojej kuchni na co dzień.
Wykorzystałam pory które, użyłam przy gotowaniu rosołu na obiad,ugotowane al dente przełożyłam do naczynia żaroodpornego , zalałam odrobina rosołu i dusiłam w piekarniku razem z białymi szparagami, pod folia.
Aromaty ładnie się połączyły i stworzyły ze sobą niesamowita kompozycje smakowa.
Przygotowałam beszamel
1 łyżkę masła
2 łyżki maki
ok 1/2 szklanki maki
Sos doprawiłam 1 ząbkiem czosnku wędzonego,odrobina świeżej lawendy sola i pieprzem.
Wszystko zalałam beszamelem posypałam
serem Gruyere to ten sam ,którego użyłam do zupy cebulowej. Cześć szparag wyłożyłam na wierzch i wszystko zapiekłam na złoty kolor.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz