Wspominałam Wam niedawno o karpiu wyłowionym przez wędkarza u nas nad rzeka!
Któregoś dnia jechaliśmy wzdłuż kanału na wycieczkę rowerowa byliśmy światkami jak akurat wędkarz wytężał siły ,by go wyjąc z wody podbierakiem:).
Staliśmy i obserwowaliśmy w napięciu ,walka była zawzięta :)ryba walczyła dłuższa chwile , oczywiście musieliśmy sfotografować okaz.Tak na oko biorąc myślę,ze mógł ważyć ok 3kg.
Pstryknęliśmy wędkarzowi na pamiątkę fotkę z jego trofeum i zaraz potem rybka odzyskała wolność:)
Sprawdzilam i myślę ze jest to
Schuppenkarpfen nazwa polska- Sazan karp
Schuppenkarpfen nazwa polska- Sazan karp
A to już karp królewski ,którego filetuje i przygotowuje na święta w migdałach
1.filetuje karpia
2.myje i obsuszam ręcznikiem papierowym
3.sole pieprze ,ścieram skórkę z cytryny zostawiam na ok 1h w lodowce.
4.Przygotowuje jajko roztrzepane z sola i pieprzem,mąkę na osobnym talerzyku i płatki migdałów.
5.filet obtaczam w jajku następnie od strony skory obtaczam w mace ,a od strony mięsa obtaczam w migdałach.
6.Smażę na klarowanym maśle na zloty kolor.
7.Przekładam filety na blaszkę wyłożoną pergaminem i dopiekam w piekarniku ok 30min -180st
Smakuje obłędnie!
Zrumienione i chrupiące płatki migdałów smakują bosko z delikatnym mięskiem karpia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz