23 kwi 2013

SOS PIECZARKOWY

Grzyby choć nie maja  w sobie specjalnie za dużo   witamin  i minerałów , to jednak je uwielbiamy,
  przede wszystkim za ich  walory  smakowe  i zapachowe.  
Na te leśne  musimy jeszcze  chwilkę zaczekać)
a dziś zajadamy pyszny sos pieczarkowy:)
  




Pieczarki są grzybami hodowanymi  przeważnie na słomie,i zbierane są ręcznie w odróżnieniu   do grzybów leśnych   rosną  w czystych warunkach,nie maja styczności np z  odchodami zwierząt.

Grzyby bardzo mocno wchłaniają wodę , dlatego
 tez ja   pieczarek nie myje tylko oczyszczam kapelusze ze skorki,ogonki delikatnie także  nożykiem  oczyszczam z ewentualnych zanieczyszczeń.

Oczywiście ktoś powie  jak to bez mycia?
tak bez mycia :)

1.
 bo   pieczarki nie grzybami, które jak leśne mogą być zanieczyszczone np odchodami zwierząt.

i takie    leśne jeśli   przeznaczamy    do suszenia      nie myjemy, tylko oczyszczamy nożykiem ewentualnie  łebki przecieramy   wilgotna ściereczka,a takie   przeznaczone do duszenia możemy spokojnie umyć.

2.
  bo grzyby wchłaniają wodę jak gąbka
(a później musimy  czekać  żeby się tej wody pozbyć    jak smażymy pieczarki  a same w sobie maja dość dużo wody)

w przypadku   grzybów leśnych przeznaczonych do suszenia ,nie polecam  ich mybo zanim się wysusza mogą zapleśnieć.
 
3.
 bo myjąc    grzyby pozbawiamy walorów smakowych wypłukując olejki eteryczne  

Sos:
1.Pieczarki oczyszczam i kroje

2.Podsmażam  na maśle z sola i pieprzem,dodaje listek laurowy i ziele angielskie i dusze   w  własnych sokach pod przykrywka.




3. Na drugiej patelni  podsmażam na rumiano    1 cebule i  dokładam do pieczarek.

4. W małym garnuszku przygotowuje   beszamel  na śmietanie,dodaje  chilli, natkę pietruszki.

5.Wszystko   razem  łączę  i ewentualnie   doprawiam pieprzem.

 

Świetnie   smakuje z makaronem  penne 

 Smacznego!





”PieczarkowyTydzien2013″

7 komentarzy:

  1. Asiu, narobilas mi wielkiej ochoty na zupe pieczarkowa:-) Pysznie wygladaja te Twoje pieczareczki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja do pieczarek przekonałam sie całkiem niedawno. Wcześniej ich nie lubiłam. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To najlepszy sos pod słońcem ;) Zapraszam do dodania go do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2013 :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bywa, że do ziemniakow robię podobny sosik ale muszę raz z makaronem zobaczyć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Poproszę jeszcze o oznaczenie wpisu zgodnie z zasadami akcji (banerek lub link we wpisie), wtedy będę mogła zaakceptować przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Kochana nie mogę znaleźć Twojego adresu e-mail na stronie, podałabym Ci jak wstawić aktywny banerek...Możesz w sumie wstawić link do zaproszenia z bloga, ten link co widzę nie działa też...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kuchnia.asi@gmail.com. NO przykro mi ze link nie jest aktywny.




      Usuń