Polskie smaki , kuchnia Staropolska.
Wracamy do korzeni:) pyszna Polska kaczka pieczona z jabłkami,
Kaczka 2.5kg
(jeśli używamy mrożonej najlepiej rozmrażać w lodowce dzień wcześniej)
3 jabłka
1 pomarańcza
żurawina
żurawina
1 laska cynamonu
1 łyżka majeranku
pieprz i sol
łyżka masła
1.Kaczkę wymyłam w zimnej wodzie
oparzyłam wrzątkiem(łatwiej jest oczyścić z pozostałości pierza, przy pomocy pęsety.
2.przygotowałam marynatę
z wyciśniętej pomarańczy
pieprzu,soli i majeranku
3.cala kaczkę polałam marynata
od środka i zewnątrz i zostawiłam na noc w lodowce
4.rano przygotowałam jabłka
pokroiłam na ćwiartki obsypałam majerankiem i nafaszerowałam nimi kaczkę,włożyłam też z jabłkami i żurawiną laskę cynamonu.
5.Wstawiłam do piekarnika
nagrzanego do 180st na pierwsze 1.5 godziny
w brytfance
na której ułożyłam siatkę na której kaczka powoli się wytapiała
Kaczkę przykryłam papierem do pieczenia
(wtenczas majeranek na kaczce nie przypieka się i nie gorzknieje.
6.Gdy minęło pierwsze 1.5 godziny zlałam do dzbanuszka wytopiony tłuszcz z kaczki
kaczkę włożyłam już bez siatki do brytfanki obłożyłam jabłkami i co chwile polewając jej własnym tłuszczem piekłam kolejne 1.5 godziny przykrytą papierem do pieczenia.
Tajemnica soczystej i pysznej kaczki to częste polewanie jej własnymi sokami ,które wytwarza podczas pieczenia, ja polewałam co 20-30 min
7.Następnie posmarowałam cała masłem i dopiekłam ok 30 min
już bez papieru ,skórka się pięknie zarumieniła :)
Jako dodatek przygotowałam
chutney czerwonej cebuli
chutney czerwonej cebuli
3 duze cebule
1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
kieliszek rumu ciemnego
sól ,szczypta cukru
garść żurawiny suszonej
Cebule pokroiłam w piórka skameralizowałam z dodatkiem cukru, podlałam winem, wsypałam sol i żurawinę,która złamała delikatnie słodki smak cebuli lekką kwaskowością .
Podusiłam pod przykryciem.Gdy cebulka zrobiła się miękka dodałam rum, który zaostrzył i wzbogacił smak:)
Podusiłam pod przykryciem.Gdy cebulka zrobiła się miękka dodałam rum, który zaostrzył i wzbogacił smak:)
No, dobrze upieczona kaczuszka to krolewskie danie! :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam!!!
OdpowiedzUsuńJa nie mam odwagi, żeby zrobić kaczkę. Zawsze myślę, że jest dla mnie za trudna. :)
OdpowiedzUsuńMoja droga koniecznie spróbuj ,ja wychodzę z założenia ze jak spadać to z wysokiego konia:) trzymam kciuki odwagi:)
Usuńa tak w tajemnicy ci powiem ze,to nie jest takie trudne jak się wydaje:)
Cudowna. Jak patrzę na Twoją kaczkę, to myślę o Bożym Narodzeniu :))
OdpowiedzUsuńdziękuje to mile:)Pozdrawiam!
Usuńcheap jordans
OdpowiedzUsuńkyrie 7 shoes
golden goose sneakers
jordan shoes
golden goose
hermes birkin
jordans shoes
supreme hoodie
bape clothing
golden goose