4 mar 2013

ZUPA CEBULOWA NAJLEPSZA:)

Zupa cebulowa  prosto   z Francji ,prosta i zarazem wykwintna    można ja przygotować    na rożne sposoby.
     Ja najbardziej lubię  z grzankami i   serem Gruye're tradycyjnie  jest składnikiem zupy cebulowej i klasycznych tostów francuskich 

Użyłam
  • 1kg cebuli
  • 1 szklankę białego wina wytrawnego- Riesling
  • Tymianek świeży
  • 1 bagietka
  • 100g sera Gruye`re
  • 1 łyżkę masła
  • 1 łyżkę cukru  
  •   sol, pieprz

Cebule pokroiłam w piórka i zrumieniłam na patelni z łyżką cukru (można zrobić  osobno karmel i dołożyć do zupy na sam koniec)
Przerzuciłam do garnka(winem wyplukalam cala pozostałość na patelni ,w tym został cały smak )wlałam ok 1l wody do garnka i dusiłam cebula zmiękła,dodałam białe wino ,tymianek,sol ,pieprz i łyżkę masła
(jeśli usmaży się cebulkę  np na oleju czy masle nie trzeba dodawać  go na koniec,ja dodałam ze względów  smakowych,bo smażyłam cebulkę z cukrem bez tłuszczu.
 
Miedzy czasie  z bagietki  upiekłam grzanki na zloty kolor pod koniec pieczenia   położyłam na nich starty ser i dopiekłam  do momentu kiedy się rozpuścił.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. rewelacyjnie wygląda, bardzo lubię cebulową zupę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dla mnie cebulowa też z grzankami. Kocham zupy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. to moja ukochana zupa, od jakiegos czasu juz sie zbieram, zeby ja ugotowac:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj chodzi za mną taka pyszna zupka cebulowa już od jakiegoś czasu :) muszę koniecznie ugotować, a ta u Ciebie Asiu ładnie podana aż się chce chwycić za łyżkę :)

    OdpowiedzUsuń