Zupa cebulowa prosto z Francji ,prosta i zarazem wykwintna można ja przygotować na rożne sposoby.
Ja najbardziej lubię z grzankami i serem Gruye're tradycyjnie jest składnikiem zupy cebulowej i klasycznych tostów francuskich
Ja najbardziej lubię z grzankami i serem Gruye're tradycyjnie jest składnikiem zupy cebulowej i klasycznych tostów francuskich
Użyłam
- 1kg cebuli
- 1 szklankę białego wina wytrawnego- Riesling
- Tymianek świeży
- 1 bagietka
- 100g sera Gruye`re
- 1 łyżkę masła
- 1 łyżkę cukru
- sol, pieprz
Cebule pokroiłam w piórka i zrumieniłam na patelni z łyżką cukru (można zrobić osobno karmel i dołożyć do zupy na sam koniec)
Przerzuciłam do garnka(winem wyplukalam cala pozostałość na patelni ,w tym został cały smak ), wlałam ok 1l wody do garnka i dusiłam aż cebula zmiękła,dodałam białe wino ,tymianek,sol ,pieprz i łyżkę masła
(jeśli usmaży się cebulkę np na oleju czy masle nie trzeba dodawać go na koniec,ja dodałam ze względów smakowych,bo smażyłam cebulkę z cukrem bez tłuszczu.
rewelacyjnie wygląda, bardzo lubię cebulową zupę:)
OdpowiedzUsuńdla mnie cebulowa też z grzankami. Kocham zupy ;)
OdpowiedzUsuńto moja ukochana zupa, od jakiegos czasu juz sie zbieram, zeby ja ugotowac:-)
OdpowiedzUsuńoj chodzi za mną taka pyszna zupka cebulowa już od jakiegoś czasu :) muszę koniecznie ugotować, a ta u Ciebie Asiu ładnie podana aż się chce chwycić za łyżkę :)
OdpowiedzUsuń