Kuchnia wschodnia jest smaczna, zdrowa i bardzo kolorowa, bogata w smaki i aromaty, uwielbiam zapach trawy cytrynowej ,ostrość imbiru i aksamit mleczka kokosowego
Dziś Przygotowałam smaczne danie z Woka z schabem WP marynowanym w sosie Teriyaki
z krewetkami a to wszystko
w sosie z mleczka kokosowego z trawa cytrynowa i ananasem.
Użyłam
- o.5kg schabu pocięłam w słupki i zamarynowałam w sosie Teryiaki
- 0.5kg krewetek świeżych
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 puszka ananasa
- imbir świeży
- imbir kandyzowany
- 1 trawa cytrynowa
- 3 kolory papryki słodkiej
- 1 papryczka chili mala
- mieszankę warzyw do dan chińskich
- (groszek zielony ,marchew,por, groszek w strąkach, grzyby mun,)
- olej sezamowy
- sos sojowy ciemny
- dziki ryz
- makaron instant do dan kuchni chińskiej
Rozpoczęłam od oczyszczenia krewetek ,z pancerzyków, wnętrzności już były usunięte tak samo głowa i odnóża
W woku na rozgrzanym oleju usmażyłam mięso,gdy się zrumieniło dolałam ananasa z puszki razem z zalewa,trawę cytrynowa i pol papryczki chili dusiłam przez ok 1o min
Na patelni usmażyłam krewetki na maśle z czosnkiem
jednocześnie ugotowałam ryz,
Następnie do woka dodałam warzywa ,imbir świeży i mleczko kokosowe wszystko pogotowałam.
na sam koniec doprawiłam sosem sojowym,
i kilkoma kroplami oleju sezamowego
Wersja z makaronem instant smakowała równie wyśmienicie:)
Smacznego!
Zdjęcia autorstwa Dar1930
dziękuje kochanie:)ze, pomagasz mi się realizować
jestem po kolacji już, a jednak slinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńAsiu wyglada to tak apetycznie, ze az Ci zazdroszcze:-)Chetnie bym choc troszke skubnela:-)
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wygląda, kolorowo i różnorodnie:)
OdpowiedzUsuń