Kochani czas zacząć pierwsze przygotowania do Świat Wielkanocnych ,w moim domu na Wielkanoc obowiązkowo musi być żurek ,taki na domowym zakwasie żytnim.
Wiedz jak co roku nastawiłam już duży słój:)
Smacznego!
Zakwas na żurek najlepiej nastawić w naczyniu szklanym lub glinianym.
Potrzebujemy
-5-6 łyżek maki żytniej -dobrej jakościowo
(maka ma wpływ na jakość zakwasu)
-2l wody przegotowanej przestudzonej
( w wodzie przegotowanej zakwas nam się nie popsuje)
-3 ząbki czosnki
-liść laurowy
-2 ziela angielskie
-łyżeczkę tymianku suszonego
-kromkę suchego żytniego chleba
(by przyspieszyć proces kwaśnienia zaczynu)
Wszystko mieszamy razem i odstawiamy,
naczynie musimy przykryć serwetka płócienną lub ściereczką ,tak by dochodziło powietrze i odstawić w cieple miejsce ,u mnie słój stal przy kuchence ,może stać tez na parapecie gdzie jest grzejnik.
Raz dziennie musimy zamieszać nasz zaczyn,
Po ok 4 dniach zakwas powinien być gotowy
i można gotować pierwszy żurek
Pozostały zakwas można zamknąć w szczelnym słoiku i przechowywać w lodówce,a
już wkrótce przepis jak ugotować żurek na świąteczne śniadanie:) z takiego zakwasu:)
i jak zrobić kiełbasę białą w domu:)
wow :) aż zapiszę przepis i zrobię :D
OdpowiedzUsuńO, teraz Ty mnie wyprzedzilas, moj bedzie gotowy dopiero jutro:-)
OdpowiedzUsuńhaha a ja właśnie jutro zmierzam "założyć" zakwas :) robię troszkę inaczej no i tymianku nie dodaję ale ciekawa jestem jak z nim wychodzi, a dziś w Pytanie na śniadanie pani dietetyk pokazywała jak zrobić zakwas na żurek, ale ja niestety gapa poszłam w tym czasie zrobić sobie kawę i przyszłam na sam koniec :) a na stronie pnś nie ma wrzuconego tego materiału :( więc zrobię z tego przepisu co zawsze :)
OdpowiedzUsuńto ja jestem ciekawa twojego przepisu:)będę wypatrywać:)
Usuń