Tak jak obiecałam wcześniej przepis na
Kiełbasę Białą,
prawdziwa domowa, aromatyczna od przypraw,
według receptury
która jest w mojej rodzinie od 3 pokoleń
Pamiętam jak robił ja mój dziadek,
potem rodzice
a, teraz sama przygotowuje ja w swoim domu
na święta i przy większych okazjach
składniki
-4 kg mięsa chudego WP (łopatka lub karkówka)
-1 kg mięsa tłustego -przerośnięty boczek
-czosnek rozgnieciony 0,0035kg
-majeranek ok 0,005 kg
-sol -0,11kg
-pieprz czarny 0,005kg
-1-1,5 l - woda przegotowana -zimna
-ok 5 m jelit cienkich WP -(naturalnych)
Przygotowanie:
1.mielimy mięso chude 2 razy na szajbie 13mm
2.mięso tłuste 1 raz na szajbie średniej 10mm
w misce mieszamy chude mięso z przyprawami i woda-dokładnie wyrabiamy rękoma ,tak by cala woda się wchłonęła ,dodajemy porcjami dopóki mięso będzie dobrze wchłaniało powinno starczyć min 1 l max 1.5l
następnie dodajemy mięso tluste i wyrabiamy ponownie,
(nie dodajemy mięsa tłustego wcześniej bo mięso nie wchłonie wody i po sparzeniu będzie nam pryskać kiedy przekroimy.)
Jelita namaczamy w zimnej wodzie i przepłukujemy woda, następnie nakładamy na lejek od maszynki
Teraz już idzie szybko
kielbase dzielimy na małe porcje i skręcamy jelita 2-3 razy,
możemy zamrozić i wyjąc kiedy potrzebujemy.
Parzymy po woli -wkładamy do wody o temp ok 75 st przez ok 20 -30min nie doprowadzamy do wrzenia, wtenczas kiełbasa jest soczysta i najlepsza
Możemy tez kiełbasę upiec jest równie smaczna
Gwarantuje wam ze, kupna już wam nie będzie smakować:)
Smacznego!
U mnie w domu mielimy takie wyroby.
OdpowiedzUsuńO kurde Asia, rozwaliłaś mnie tą kiełbachą:-) I jak TY chcesz schudnąć? :-))) A serio - wygląda super apetycznie, pewnie pachnie jeszcze lepiej. Ja się już raczej nie skuszę, bo jestem na drodze do wegeterianizmu:-) Ale życzę smacznego:-)
OdpowiedzUsuńSylwia moja droga:) masz racje ciężko się powstrzymać ale teraz jest post i tylko spróbowałam tyle ile musiałam:)a reszta na święta :)a efekty już są:)3kg mniej:)Pozdrawiam
Usuńdomowe najlepsze:)
OdpowiedzUsuńAle super! Chciałbym ,żeby zrobił mi ktoś taką bachę :) Ja jestem zbyt leniwy ,hehe. Musi być koniecznie pieprzna. Jem zawsze z tonami ćwikły :P
OdpowiedzUsuńSuper!
pieprzna i czosnkowa:)a ćwikła z chrzanem:)i jabłkiem :)
Usuńo matulu....pysznie wygląda a my tak lubimy białą w różnych wersjach...
OdpowiedzUsuńLatem świetnie tez smakuje z grilla ,oby do maja i pierwsze grillowanie Białej:)
UsuńWow, co jak co, ale nie spodziewałam się domowej białej kiełbasy:) Byłaby idealna do mojego dzisiejszego żurku :)Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńOj oj uwielbiam białą kiełbasę a trudno ją dostać w sklepie chyba spróbuję:)
OdpowiedzUsuńSuper mam jelita w lodówce spróbuje dzieki za radę.
OdpowiedzUsuńna święta na stół do żurku będzie super
OdpowiedzUsuńTeż mam prawie identyczny przepis i kusi mnie by wypróbować, zwłaszcza teraz taka z grilla mmm...:D
OdpowiedzUsuńNie mogę oderwać wzroku od zdjęć! Kiełbaska pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuń