Makrela wędzona to jedna z moich ulubionych ryb, od dzieciństwa, gdy mama przygotowywała nam pastę z makreli do kanapek
(z ogórkiem, cebulka,majonezem i ketchupem), nie raz w miejsce majonezu dodawała świeże masło.
(z ogórkiem, cebulka,majonezem i ketchupem), nie raz w miejsce majonezu dodawała świeże masło.
Jakie to było pyszne:)
Dziś zamieniłam pastę na sałatkę z Makreli,
która okazała się równie pyszna
użyłam
- 1 makrele wędzona
- pol cebuli
- 3 ogórki- korniszony
- pol papryki żółtej
- 1 łyżkę majonezu
- pieprz
- szafran
- skorka z limonki
Cebulkę wcześniej poddałam macerowaniu ,czyli zalałam oliwa aby złamać jej smak ,by zrobiła się bardziej delikatna
Rybę oddzieliłam od grubych ości ,i płaty "mięsa" pokroiłam na małe kawałki, mogłam wyczuć wtenczas mniejsze ości i wszystkie wybrać, a jeśli jakąś ominęłam to nie była groźna bo na pewno ja pocięłam:)
Układałam warstwami, na wierzch polałam łyżką majonezu starłam skórkę limonki,posypałam żółtą papryką pokrojona w kostkę i posypałam szafranem.
Smacznego!
makrelka...mniammmm....
OdpowiedzUsuńpięknie podana sałatka:)
OdpowiedzUsuńmakrelę sałakę/pastę do chleba ;) też pamiętam z dzieciństwa
OdpowiedzUsuńbardzo lubię
uwielbiam Twojego bloga
Twoja fanka ;)
P.S. szkoda, że tak daleko mieszkasz ;(
Lubię makrelę i lubię też to danie jako pastę pyszne!
OdpowiedzUsuńtaką sałatkę z wielką przyjemnością bym zjadła :) uwielbiam makrelę wędzoną, pieczoną czy smażoną :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makrelę, będę musiała wykorzystać ten przepis.
OdpowiedzUsuń