Cukier jak wiadomo nie jest produktem zbytnio zdrowym, sama staram się go ograniczać, a już na pewno ten zwykły biały rafinowany,zamieniam go na brązowy cukier z którego przygotowuje smaczny dodatek do herbaty:)
Cukier kandyzowany w rumie
Swietny na zimowe wieczory lub świąteczną herbatkę
250g cukru brązowego kryształy
rum 40%
W słoiku zalewam kryształy i po kilku dniach cukier naciągnie można użyć do herbatki:)gdy cukier po jakimś czasie się zredukuje dosypuje świeżych kryształów.
Spotkałam się z przepisami które mówią żeby z cukru białego zrobić roztwór z rumem ,i do niego wsypać kryształy brązowego,ja jednak tego nie robię i wole sam czysty brązowy cukier.
Smacznego!
super pomysł, czegoś takiego jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńTeż nie jadłam, nawet bym nie pomyślała żeby cokolwiek robić niż wsypać do herbaty i wypić :)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo mi się ten pomysł podoba :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Cukier jest dodatkiem wielu popularnych deserów, ale w takiej odsłonie jeszcze go nie próbowałam.
OdpowiedzUsuń