żurek to danie ,którego nie może zabraknąć na stole Wielkanocnym,przynajmniej u mnie.
1/. Przygotowywanie śniadania Wielkanocnego zaczynam od zaparzenia Kielbasy Bialej w wodzie,
do której dodaje
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
2 ząbki czosnku
1 łyżkę majeranku
1 łyżkę tymianku
Parze ok 30 min po woli, nie doprowadzając do wrzenia
w temp ok 70-75st
gdy kiełbasa się zaparzy wykładam ja z wody i na tej samej wodzie gotuje żurek z mojego zakwasu
2/. Przelewam wodę od parzenia kiełbasy przez sitko ,by pozbyć się wygotowanych przypraw
(jeśli trzeba doprawić wywar gotuje
w osobnym małym garnuszku w niewielkiej ilości wody dodatkowa porcje przypraw i przelewając przez sitko dodaje już do żurku).
3/. Na patelni obsmażam boczek wędzony, pokrojona kiełbasę w plastry np Podwawelska
i cebulkę
4/Gotuje chwile i dolewam mój zakwas
ok 0.5l na 1 -1.5l wody,
po uprzednim jego zamieszaniu,przelewam przez sitko.
po uprzednim jego zamieszaniu,przelewam przez sitko.
5/Dodaje 1 -2 łyżki chrzanu,pieprze ewentualnie sole i dodaje esencje z wcześniej wygotowanej porcji przypraw,
dodaje obsmażoną kiełbasę boczek i cebulkę z patelni
6/zabielam śmietanką 15%
Podaje z jajkiem na twardo ,Kiełbasą Białą
i upieczonym chlebem zytnim
Smacznego!
nie ma Wielkiej Nocy bez żurku!
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńU mnie mało kto jada ale może kiedys się przekonaja jaka to smaczna potrawa :)
OdpowiedzUsuńZdjęcia piękne, a żurek wygląda prze apetycznie! Dziękuję za super wpis na mojej durszlakowej akcji:) Jestem zaszczycona. Pozdrawiam!:)
OdpowiedzUsuńdziękuje:)Pozdrawiam, akcja super:)
Usuń