Karpatka to tradycyjne parzone ciasto przełożone kremem maślano-budyniowym.Swoją nazwę zawdzięcza wyglądowi przypominającemu pasmo górskie.
Krem jet puszystym słodkim wypełnieniem.
Krem jet puszystym słodkim wypełnieniem.
Na blaszkę wymiary:23*21cm
Ciasto parzone:
250ml wody
125 g masła
250g mąki
250g mąki
5 jajek
szczypta soli
Wodę podgrzać z solą i rozpuścić w niej masło.Doprowadzić do wrzenia wsypać make jednocześnie energicznie mieszać do momentu gdy ciasto zrobi się szkliste,zbije się w kule i będzie odchodzić od ścianek garnka.Mieszać jeszcze ok 2-3 minuty.Odstawić i wystudzić.do zimnego ciasta dodawać po jednym jajku miksując ciasto do połączenia.Ciasto ma być klejące i dać się nakładać łyżką.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować papier masłem i wysypać mąką.
Ciasto łatwo wyjąc z blaszki na papierze jak również spod ciasta się nie przykleja do papieru.
Łatwo można cały blat ciasta zsunąć.
Ciasto łatwo wyjąc z blaszki na papierze jak również spod ciasta się nie przykleja do papieru.
Łatwo można cały blat ciasta zsunąć.
Ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć na blaszkę.Piec w temperaturze od 180-200 stopni w zależności od piekarnika ok 20-30 min.
Nie otwierać podczas pieczenia bo ciasto opadnie,uchylam dopiero 5 min przed końcem czasu na kilka sekund i zmniejszam temperaturę do 150 st piekę dalej , by dosuszyć ciasto.
Nie otwierać podczas pieczenia bo ciasto opadnie,uchylam dopiero 5 min przed końcem czasu na kilka sekund i zmniejszam temperaturę do 150 st piekę dalej , by dosuszyć ciasto.
Krem maślano- budyniowy
500ml mleka 3.2%
100g cukru pudru
szczypta soli
2 łyżki spirytusu ewentualnie białego rumu
sok z cytryny wedle uznania
sok z cytryny wedle uznania
1 laska wanilii
75g mąki pszennej
75 g mączki ziemniaczanej
250 miękkiego masła
1 żółtko
cukier puder do posypania
1 żółtko
cukier puder do posypania
400ml mleka zagotować ze szczypta soli i wanilią. W pozostałym 100 ml mleka rozprowadzić mąki z żółtkiem.Ugotować budyń..Odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysta, białą masę. Dodając następnie po łyżce zimnego budyniu miksować do połączenia .Na koniec dodać kilka kropli soku z cytryny i spirytus,które przełamią słodycz i mdłość kremu.
Upieczone blaty ciasta przełożyć kremem i wstawić na min 1 godzinę do lodówki.Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Rewelacyjne ciacho.
OdpowiedzUsuńdziękuje za odwiedziny i gorąco polecam,pozdrawiam
UsuńPięknie wygląda - aż chce się spróbować:)
OdpowiedzUsuńkoniecznie,dziękuje i pozdrawiam:)
UsuńJuż strasznie dawno nie robiłam ciasta parzonego, a osobiście je uwielbiam, więc już wiem co przygotuję na długi weekend :-)
OdpowiedzUsuńbędzie pyszny weekend;),pozdrawiam
UsuńAleż cudownie wysoka! Pyszności :)
OdpowiedzUsuń