Witajcie:)
Kolejna propozycja na danie pożywne, syte a zarazem ciekawy pomysł na przemycenie pozornie nudnego i nieciekawego w smaku kalafiora.Danie wygląda efektownie i zachęca do zjedzenia a dodatkowo zachwyca aromatycznymi przyprawami przywodzącymi smak słonecznej Italii
kalafior
400g mięsa mielonego wołowo-wiepszowego
200g polecam antrykot wołowy,
który ma przerośnięty tłuszcz.
Farsz nie będzie suchy a tłuszcz doda tylko więcej smaku
200g karkówkę wieprzowa.
Nie polecam suchych części mięsa typu szynka,schab
mieszanka włoskich przypraw (sol pieprz czosnek,cebula,suszone pomidory,chili,oregano,bazylia,tymianek,cząber)
dodatkowo trochę oleju rzepakowego i kurkumy.
dodatkowo trochę oleju rzepakowego i kurkumy.
Jak przygotować?
Mięso zmielić.
Przyprawy pieprz,sol morska utłuc w moździerzu.Suszone pomidory cebulkę i czosnek posiekać drobno.Zioła tak samo posiekać.
Wszystkie przyprawy dokładnie połączyć i doprawić mięso.
Kalafior oczyścić z liści i ugotować al dente w osolonej wodzie.
Wyjąć z wody,przestudzić.
Różyczki kalafiora po blanszowaniu staną się elastyczne i delikatnie można je odchylać tak by moc nafaszerować kalafior farszem.
Gdy nasz kalafior jest już cały nafaszerowany smarujemy całego olejem z kurkumą i wkładamy go do piekarnika.
Tu polecam użyć rękawa foliowego do pieczenia.
Zaoszczędzi czas i danie nie będzie wysuszone.
Farsz pozostanie soczysty a kalafior jędrny.
Jako dodatek podać można pieczone ziemniaki Hasselback
cienko ponacinane, pieczone oprószyłam świeżo starta gałką muszkatołową.
cienko ponacinane, pieczone oprószyłam świeżo starta gałką muszkatołową.
Cale danie można posypać mieszanką świeżych zielonych ziół(pietruszka, bazylia)
Smacznego!
Jeśli chodzi o włoskie przyprawy, które według mnie są fantastyczne, polecam wam zajrzeć tutaj https://toskanianatalerzu.pl/Przyprawy_wloskie . Na prawdę jest ich tutaj sporo do wyboru i wszystkie dostępne od ręki,co raczej rzadko się zdarza :)
OdpowiedzUsuń