Witajcie:)
Od jakiegoś czasu poznaje kuchnie grecką i choć wiele typowo greckich smaków przewijało się w mojej kuchni wcześniej to teraz smaki te badam dogłębnie:)
Danie które dziś chce wam pokazać jest rewelacyjne choć kaloryczne i dość tłuste od oliwy na której opiera się greckie gotowanie:)
Grecy kochają oliwę:)
Eggplant Casserole czyli garnek oberżyny lub Melitzana Me Kreas czyli bakłażan z mięsem.
To danie jednogarnkowe idealne, proste, aromatyczne, sycące :)Grecy kochają oliwę:)
Eggplant Casserole czyli garnek oberżyny lub Melitzana Me Kreas czyli bakłażan z mięsem.
porcja na 5-6 osób
4-5 bakłażanów
1/2 kg cielęciny(można zastąpić wołowiną)
3 pomidory
2 cebule
1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
1/2 szklanki oliwy ekstra virgin
pieprz, sol do smaku
młody czosnek-to już moja inwencja smaku:),jeśli nie lubicie nie musicie dodawać:)
Przygotowanie :
Mięso:
przygotowanie mięsa to również moja inwencja.
Mozna ominąć ten etap i mięso po prostu pokroić i od razu smażyć.
Przygotowuje marynatę tyle, by mięso dobrze się nią pokryło,nie musi pływać w dużej ilości marynaty.
sos sojowy,miód,oliwa,pieprz grubo tłuczony,czerwone wino
Pokrojone mięso w marynacie odstawiam do lodówki na min 12 h do 24h
Bakłażany:
młody czosnek-to już moja inwencja smaku:),jeśli nie lubicie nie musicie dodawać:)
Przygotowanie :
Mięso:
przygotowanie mięsa to również moja inwencja.
Mozna ominąć ten etap i mięso po prostu pokroić i od razu smażyć.
Przygotowuje marynatę tyle, by mięso dobrze się nią pokryło,nie musi pływać w dużej ilości marynaty.
sos sojowy,miód,oliwa,pieprz grubo tłuczony,czerwone wino
Pokrojone mięso w marynacie odstawiam do lodówki na min 12 h do 24h
Bakłażany:
Kroje wzdłuż na pol i dalej na pol krążki.W dużym naczyniu przygotować zimna wodę,tyle by wszystkie bakłażany były zamoczone.Wodę posolić.
Moczyć min 2 h .
Bakłażan puści swoją typową gorycz, jednoczenie nasiąknie wodą co w późniejszym etapie zapobiegnie nadmiernemu wchłanianiu oliwy.
Po tym czasie bakłażany odlać z wody,przepłukać i odcedzić na sicie.
przecier z pomidorów
pomidory kroje na mniejsze części ,sole i gotuje na przecier.
Wszystko blenduje na gładko.
W pierwszej kolejności na rozgrzanej patelni z oliw obsmażamy wcześniej przygotowane mięso razem z marynatą.
Dodajemy pokrojoną cebulkę.Gdy mięso się zrumieni gasimy je winem.
Obsmażone przekładamy do garnka.Na tej samej patelni dolewamy oliwy i obsmażamy wszystkie bakłażany tak, by delikatnie zbrązowiały.
Wszystkie również dokładamy do garnka z mięsem.
Dodaje młody czosnek pokrojony (ilość wedle uznania)
Cala potrawę przyprawiam pieprzem i dusze ok 1 godziny do miękkości.W razie potrzeby podlać wodą.
Podawać z pieczywem idealnie pasuje ciabatta na przepis zapraszam tu
lub z ziemniakami.
Smacznego!
Moczyć min 2 h .
Bakłażan puści swoją typową gorycz, jednoczenie nasiąknie wodą co w późniejszym etapie zapobiegnie nadmiernemu wchłanianiu oliwy.
Po tym czasie bakłażany odlać z wody,przepłukać i odcedzić na sicie.
przecier z pomidorów
pomidory kroje na mniejsze części ,sole i gotuje na przecier.
Wszystko blenduje na gładko.
W pierwszej kolejności na rozgrzanej patelni z oliw obsmażamy wcześniej przygotowane mięso razem z marynatą.
Dodajemy pokrojoną cebulkę.Gdy mięso się zrumieni gasimy je winem.
Obsmażone przekładamy do garnka.Na tej samej patelni dolewamy oliwy i obsmażamy wszystkie bakłażany tak, by delikatnie zbrązowiały.
Wszystkie również dokładamy do garnka z mięsem.
Dodaje młody czosnek pokrojony (ilość wedle uznania)
Cala potrawę przyprawiam pieprzem i dusze ok 1 godziny do miękkości.W razie potrzeby podlać wodą.
Podawać z pieczywem idealnie pasuje ciabatta na przepis zapraszam tu
lub z ziemniakami.
Smacznego!
Idealny zimowy obiad :)
OdpowiedzUsuń