Witajcie:)
Stollen to pyszne niemieckie ciasto Bożonarodzeniowe.
Oryginalne i sygnowane made by hand jest wypiekane według starej drezdeńskiej receptury w zakładach
" Dr. Quendt"
Drezdeńskie ciasto bożonarodzeniowe
"Dresdner Christstollen "jest po raz pierwszy wspomniane w dokumentach w roku 1474.
Oryginalne i sygnowane made by hand jest wypiekane według starej drezdeńskiej receptury w zakładach
" Dr. Quendt"
Drezdeńskie ciasto bożonarodzeniowe
"Dresdner Christstollen "jest po raz pierwszy wspomniane w dokumentach w roku 1474.
500g mąki
42g drożdży
80g cukru
1/4 łyżeczki soli
1 jajko
150g masła
150g mleka
100g rodzynek koryntek
100g rodzynek sułtanek
100g migdałów posiekanych (bez skórek)
100g rodzynek sułtanek
100g migdałów posiekanych (bez skórek)
dodatkowo:
150ml rumu
100g masła rozgrzanego do posmarowania ciasta
Oryginalny
przepis pochodzi z Drezna. Pierwsza oficjalna wzmianka o tym cieście
pochodzi z 1474 roku. - See more at:
http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3256/stollen---orygnialny-przepis-z-drezna#sthash.k0gqX98j.dpuf
Oryginalny
przepis pochodzi z Drezna. Pierwsza oficjalna wzmianka o tym cieście
pochodzi z 1474 roku. Oryginalne Stollen produkowane jest po dzień
dzisiejszy w Dreznie przez zaledwie 150 piekarzy. - See more at:
http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3256/stollen---orygnialny-przepis-z-drezna#sthash.xQa4Ze3y.dpuf
Mąke przesiać do misy,dodać zaczyn drożdżowy,cukier,miękkie masło,jajko ,sól.
Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Rodzynki namoczyć w rumie.
Migdały posiekać.
Bakalie połączyć z przyprawami.
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na kwadrat wysypać na ciasto bakalie i połączyć z ciastem.
Można też zrobić wersje z marcepanem wtenczas formujemy wałek z marcepanu i zawijamy w ciasto,uformować charakterystyczny kształt i odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze175 st 50min.
Jeszcze ciepłe ciasto posmarować obficie rozgrzanym masłem i posypać cukrem pudrem równie obficie.
Zawijamy ciasto w folie i odkładamy np: do spiżarki aby zmiękkło.
Stollen po upieczeniu jest twardy i zbity.
Ciasto może leżeć nawet do 6 miesięcy a minimum 4-5 tygodni.
Jednak
powiem Wam że, już na drugi dzień po upieczeniu smakuje cudownie:)
Smacznego!
Oryginalny
przepis pochodzi z Drezna. Pierwsza oficjalna wzmianka o tym cieście
pochodzi z 1474 roku. Oryginalne Stollen produkowane jest po dzień
dzisiejszy w Dreznie przez zaledwie 150 piekarzy. - See more at:
http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3256/stollen---orygnialny-przepis-z-drezna#sthash.xQa4Ze3y.dpuf
Fantastyczne ciasto, wygląda pysznie :-) pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuń