Witajcie:)
Na Świąteczny obiad jako danie główne proponuje
angielski Beef Wellington
Na 6 porcji
1 kg polędwicy wołowej(środkowa część)
200g szynki Prosciutto
ciasto francuskie24*40cm
2-3 kapelusze prawdziwków
250g pieczarek
2 trufle
(Można pominąć, choć dodałam bo, akurat miałam)
3 szalotki
ok 2 łyżek musztardy Dijon
2 łyżki syropu klonowego
pieprz sól do farszu
1żółtko
masło klarowane
Wołowinę obsmażyć z każdej strony na gorącym maśle.
Posmarować musztardą i odstawić do przestudzenia.
Pieczarki obsmażyć z szalotkami i rozdrobnić na pastę,doprawić pieprzem solą i syropem klonowym.
Rozłożyć odpowiedni kawałek foli spożywczej,na niej układać plastry szynki na których rozsmarować pastę z grzybów.
Położyć wystudzony kawałek wołowiny i zawinąć ściśle w folie spożywczą w "cukierek"
Odstawić do lodówki na 20min.
Ponownie rozłożyć odpowiedni kawałek foli spożywczej a na niej
ciasto francuskie.
Na nim ułożyć wołowinę (wcześniej usunąć folie z mięsa:)
Zawinąć tak samo przy pomocy foli ściśle w "cukierek" i wstawić do lodówki na kolejne 20 min .
Po tym czasie posmarować rozbełtanym żółtkiem i wstawić do piekarnika na 200st na 25-30.minut
Smacznego!
ale pięknie i smakowicie wygląda,
OdpowiedzUsuńmięsko musi być niesamowicie soczyste pod tą skórka