Witajcie:)
Dziś wpis z serii "zestawy obiadowe",co jakiś czas takie zestawy,które jadam będę Wam pokazywać.
Jako pierwsze danie z bardzo zdrowym czerwonym ryżem.
Czerwony ryz jest bogaty w witaminę E, posiada naturalne przeciw utleniacze, wzmacnia odporność, zmniejsza cholesterol oraz poprawia kondycję serca.
Posiada nadzwyczajne właściwości odżywcze, a także przynosi korzyści dla naszej skóry.
Ryżu czerwonego
używa się w medycynie chińskiej w celu polepszenia cery oraz jej
koloru. Azjatyckie kobiety stosują przez wieki zewnętrzną warstwę ziarna
ryżu, tzw:otręby ryżowe, aby osiągnąć nieskazitelną cerę.
Ważne jest to jak ugotujemy ryz,nie gotujemy go jak nasze rodzime ziemniaki -odlewając wodę:(
Ryż gotujemy w takiej ilości wody ile jest w stanie wchłonąć.
Nie pozbywamy się zdrowych składników i ich nie wylewamy.
Wycinam gniazda nasienne z papryk,które układam na blaszce,skrapiam oliwą czosnkową i piekę.
Surówka z domowej kapusty kiszonej z kminkiem i marchewka
z dodatkiem cebulki ,jabłka i oliwy,doprawiam pieprzem.
Smacznego!
bardzo lubię nadziewane papryki i cukinie, dla mnie danie idealne:D
OdpowiedzUsuń