2 cze 2014

Papryki pieczone z ryżem czerwonym,stekiem grillowanym i surówką z domowej kapusty kiszonej.


Witajcie:)
Dziś wpis z serii "zestawy obiadowe",co jakiś czas  takie zestawy,które jadam będę Wam pokazywać. 
Jako pierwsze danie z bardzo zdrowym czerwonym ryżem.



Czerwony ryz jest bogaty w witaminę E, posiada naturalne przeciw utleniacze, wzmacnia odporność, zmniejsza cholesterol oraz poprawia kondycję serca. 
Posiada nadzwyczajne właściwości odżywcze, a także przynosi korzyści dla naszej skóry.
 Ryżu czerwonego używa się w medycynie chińskiej w celu polepszenia cery oraz jej koloru. Azjatyckie kobiety stosują przez wieki zewnętrzną warstwę ziarna ryżu, tzw:otręby ryżowe, aby osiągnąć nieskazitelną cerę.

Ważne jest to jak ugotujemy ryz,nie gotujemy go jak nasze rodzime ziemniaki -odlewając wodę:(
Ryż gotujemy w takiej ilości wody ile jest w stanie wchłonąć.
Nie pozbywamy się zdrowych składników i ich nie wylewamy. 
Wycinam gniazda nasienne z papryk,które układam na blaszce,skrapiam oliwą czosnkową i piekę.
Surówka z domowej kapusty kiszonej z kminkiem i marchewka
z dodatkiem cebulki ,jabłka i oliwy,doprawiam pieprzem.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. bardzo lubię nadziewane papryki i cukinie, dla mnie danie idealne:D

    OdpowiedzUsuń