Witajcie :)
Przyszedł i czas na drożdżówki z truskawkami,pyszne puszyste idealne na śniadanie o kawy.
Wzbogaciłam je o domowy budyń waniliowy,który nadał drożdżówce trochę wilgotności.
Wersja dla tych co nie lubią suchych ciast:)
Na 9 drożdżówek
ciasto:
450g mąki +50 g do podsypania
3 żołtka
100 g masła
1 szklanka mleka-150ml
20g drożdży
6 łyżek cukru-100g
1 cukier waniliowy
Mąke przesiać do miski,zrobić dołek do którego wlać ciepłe mleko i pokruszyć drożdże.
Gdy wyrosną dodać żołtka,cukier i rozgrzane masło.
Wyrobić dokładnie podsypując delikatnie mąką.
Odstawić do wyrośnięcia.
Dużą łyżką stołową oddzielać porcje i formować kule.
Układać na blaszce i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Gdy ładnie wyrosły na środek każdej drożdżówi wstawiłam małą żaroodporną szklaneczkę wypełnioną fasolą by,obciążyć drożdżówi,w ten sposób mają ładny wysoki brzeg,nie są płaskie a środek obficie wypełnia budyń
Posmarowałam białkiem i posypałam kruszonką.
Piekłam w temp 160st ok15min
Gdy drożdżówi delikatnie zaczeły się rumienić usunęłam szklaneczki a w powstałe otwory włożyłam po łyżce budyniu i truskawki.
Dopiekłam drożdżówi ok 10min i zwiększyłam temp do 180
budyń:
150ml mleka
1 łyżka mączki ziemniaczanej
1łyżka mąki pszennej
1 łyżka cukru
25 g masła
1 cukier waniliowy
Kruszonka
50g mąki
25g masła
25 g cukru + cukier waniliowy
Lukier
cukier puder
sok z cytryny
odrobinę wody
Śliczne drożdżówki! ; )
OdpowiedzUsuńWyglądają wręcz idealnie!
dziękuje:) Martho sa pyszne i nawet 3 dnia pozostaly mięciutkie polecam.Pozdrawiam serdecznie
UsuńCudowne zdjęcia!!! A drożdżówki rewelacja!
OdpowiedzUsuń:)dziękuje,pozdrawiam
Usuń