14 maj 2014

Razowe tarteletki z musem rabarbarowo-imbirowym i żurawiną

 Witajcie:)

Nadszedł taki dzień że i ja poddałam się i nie walczyłam z silną checią a wręcz poczebą zjedzenia czegoś z kwaśnym rabarbarem.
Więc gdy dziś o 8 rano do drzwi zapukał pan dostawca ze sklepu wiedziałam że dzisiejszy dzień spędzę w kuchni razem z rabarbarem:)



Na pierwszy ogień poszła zdrowsza wersja tarteletek i curdu rabarbarowego: razowe tarteletki z przepysznym musem z dodatkiem imbiru,który rewelacyjnie zaostrzył smak rabarbaru:)i nadał musowi orzeźwiający aromat.

 ciasto
200g mąki żytniej razowej 2000
100g cukru brązowego trzcinowego
100g zimnego masła
1 zółtko
2 łyżki esencji cynamonowej

mus
1kg rabarbaru- czerwone części
1cm startego świeżego imbiru 
cukier do smaku wedle uznania. 
Wszystko dusze w garnuszku pod pokrywką,gdy jest potrzeba podlewam odrobiną wody.


Gdy rabarbar zmięknie miksuje na gładko.Po przestudzeniu  wkładam do lodówki.
z 1kg rabarbaru wyszedł 300g słoiczek.
Foremki smaruje masłem i wysypuje drobna bułką tarta,wykładam ciasto,nakłuwam widelcem i piekę ok 20 min w temp 180st
Wykładam mus i posypuje żurawiną suszoną,którą wcześniej namaczam i dusze chwilkę na ogniu.

Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Asiu smacznie wygląda ten Twój mus rabarbarowy :) kombinacji rabarbar i żurawina jeszcze nie próbowałam, ale brzmi bardzo ciekawie :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają strasznie apetycznie, są idealne wręcz. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej Asiu!:)
    Dziekuje Ci za ten przepis, jest świetny i już wiem że na 100 procent zostanie przeze mnie przetestowany, myślę że niedługo :) w końcu mamy sezon na rababar!
    Właśnie w najbliższym czasie mam zamiar wykorzystać go do czegoś dobrego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu cieszę się ze przepis przypadl Tobie do gustu.)Pozdrawiam

      Usuń