Witajcie kochani :)
Tydzień zaczynamy od przepisu na mazurek,to moja wersja
tego typowo świątecznego wypieku.
By ograniczyć maksymalnie ilość słodkich i kalorycznych mas,kremów jakie używa się tradycyjnie do Mazurków
użyłam słodkich jabłek i miodu.
Mazurek wyszedł równie słodki,pyszny a do tego lżejszy.
Nie wiem czy wiecie że, do przygotowania ciasta na mazurek używa sie ugotowanych żołtek jaj.
tak więc na forme 20cm potrzebujemy:
2 ugotowane na twardo żołtka
50g mąki ziemniaczanej
150 mąki pszennej
1 kopiasta łyżka śmietany kwaśnej
125g masła zimnego
50g cukru pudru
szczypta soli
mąki posiekać z zimnym masłem, żołtkami,śmietaną i cukrem. Wyrobić ciasto zawinąć w folie i włożyć na 30min do lodówki.
Forme nasmarować masłem wysypać mąka ciasto rozwałkować i wyłozyć na blaszke.
Ponakłuwać i piec w tem 180 st ok 30min
Masa owocowa:
2 jabłka
50g płatkow migdałowych
2 łyżki miodu
1 łyżka masła
Jabłka pokroić na plasterki i smażyć na patelni z odrobiną masła z dodatkiem miodu i cynamonu.
Przestudzone wyłożyć na ciasto posypać prażonymi płatkami migdałowymi.
Można opruszyć dodatkowo cynamonem.
Smacznego!
I tak sobie myślę, że zrobię. mazurka jeszcze nigdy nie piekłam :)
OdpowiedzUsuńOstatnio zabrałąm się za wypieki i chyba się skuszę na TEN przepis :))
OdpowiedzUsuńAleż mi pachnie przez ekran ;)
OdpowiedzUsuńbajka!!!
OdpowiedzUsuń:*