Witajcie:)
Uważane są za prawdziwe wyzwanie, ich przygotowanie nie jednego odstraszyło i nie jednemu wyznaczyło drogę przez x prób do osiągnięcia cukcesu- idealnych macarons french
Jako blogerce kulinarnej wypadało bym choć raz upiekła te francuskie ciasteczka.Podięłam się więc wyzwania i już wiem że nie poprzestane na tej wersji,mam pomysły i chęci na kolejne kolory i smaki.
Jako blogerce kulinarnej wypadało bym choć raz upiekła te francuskie ciasteczka.Podięłam się więc wyzwania i już wiem że nie poprzestane na tej wersji,mam pomysły i chęci na kolejne kolory i smaki.
Spędziłam mnóstwo godzin na czytaniu i ogladaniu filmików o macaronikach.
Nie ograniczałam się do naszych rodzimych zródeł,miałam niedosyt więc sięgnęłam do źródła Francji,francuskich ekspertów i tak trafiłam na ten filmik tu ,gdzie Stephane Riss dokładnie tłumaczy i pokazuje jak zrobić macaroniki.
Polecam bo filmik jest jasny czytelny i cały opis dokładny.
Widać jakiej konsystencji powinna być masa,jak drobno jest przesiana mąka migdałowa(migdały),jak pracować ręką,jak szprycować masę,jak powinny wyglądać organoleptycznie macaroniki przed pieczeniem i po.
Najmniejszy szczegół ma znaczenie!
Gdy już się naczytałam :)
precyzyjnie przygotowałam się do wypieku,zaopatrzyłam się we wszystkie potrzebne przedmioty.
-przesiewacz do mąki i cukru
-stalowe drobne sito
-matę silikonową
-termometr kuchenny
(jesli bym zdecydowała sie na wersję na bezie włoskiej)
-rękaw cukierniczy
-barwnik spozywczy
Po tym jak naczytałam się o tym jakie to wyzwanie,że są trudne do przygotowania żeby nie powiedzieć niemożliwe:)
Z duszą na ramieniu,z respektem i wagą:)w końcu zabrałam się za pieczenie.
Fakt są wymagające, pracochłonne,wymagają precyzji i cierpliwości:)
Jednak to wszystko jest wykonalne:)
Proporcje na 15 złożonych macaroników:
45g zmielonych migdalow(te kupne najdrobniejsze są jeszcze za grube,przecierałam je dodatkowo przez sitko.)
75g cukru pudru bez grudek.
75g cukru pudru bez grudek.
40g białka
10g cukru drobnego do wypieków(ten pospolity do cukiernicy jest za gruby)
barwnik spożywczy w proszku ilość widoczna na zdjęciu
*****
*****
1.Migdały zmielić jak najdrobniej się da,przesiać przez sito.
2.Wymieszać cukier puder z farbką w proszku(ważne żeby nie był to barwnik płynny)i zmielonymi migdałami.
3.Ubić białko z odrobiną soli na sztywno dodać drobny cukier i ubijać dalej.Piana musi być błyszcząca.
4.Dodawać małymi porcjami zmielone migdały z cukrem pudrem do białka i
5.Przygotować blaszkę z papierem lub wyłożyć na blachę mate silikonową
7.Odstawić makaroniki do obeschnięcia 45min i nagrzać piekarnik do 150st
9.Po wyjęciu blaszki z piekarnika jeśli piekliśmy na papierze zciągamy cały arkusz z macaronikami na blat blaszkę spryskujemy wodą i wkładamy spowrotem arkusz z makaronikami na blaszkę.
10.Po przestudzeniu zciągnij z blaszki makaroniki
(na 30 szt 2 ciasteczka potraktowałam jak odzrzut bo pękły.)
Ciasteczka z wierzchu są chrupiące,wewnątrz lekko się ciągną spód jest szklisty.
(na 30 szt 2 ciasteczka potraktowałam jak odzrzut bo pękły.)
Ciasteczka z wierzchu są chrupiące,wewnątrz lekko się ciągną spód jest szklisty.
100g marcepanu
przepis Sylwi z blogu kierunek zdrowie
rum i kawa
Smacznego!
Spróbujecie też? ja już myslę o kolejnym razie:)
przepis Sylwi z blogu kierunek zdrowie
rum i kawa
Smacznego!
Spróbujecie też? ja już myslę o kolejnym razie:)
pysznie wyglądają:) chętnie bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńdziekuje:)staralam sie bardzo:)
UsuńIdealnie Ci wyszły! Podziwiam :)
OdpowiedzUsuńdziekuje gin:)Jestem z siebie dumna:)zachorowalam na macaroniki:) i chce piec wiecej i wiecej:)hihi Pozdrawiam
UsuńWygladaja pysznie, dzisiaj sprobuje zrobic na wielkanoc,
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
O rany! PERFEKCJA! :)
OdpowiedzUsuńdziekuje:)polecam przepis proporcje sprawdzone, nie moze nie wyjsc:)Pozdrawiam.
UsuńIdealne! Gratuluję, są perfekcyjne :)
OdpowiedzUsuńmoncler jackets
Usuńgolden goose sneakers
curry 6 shoes
golden goose outlet
jordan 13
stephen curry shoes
lebron shoes
golden goose sneakers
kobe basketball shoes
yeezy 500