Witajcie moi drodzy:)
Jakiś czas temu piekłam macarons french z marcepanem kawowych i przepadłam:)bo, te francuskie ciasteczka uwiodły mnie całkowicie:).
Po tak udanym wypieku do głowy wpadł mi pomysł na kolejną odsłone tych cudeniek:)
Dlatego przygotowałam wersje dla tych co kochają kokos:).
Przyznam że,robiłam je dla mojego P.fotografa,
okazja była odświętna ,bo urodziny mojego smakosza:),który uwielbmia wszystko co kokosowe.
Do tej wersji w miejsce mąki migdałowej użyłam
45g kokos pulver
pozostałe składniki pozostały bez zmian.
białko 40g
cukier puder 75g
drobny cukier 10g
i tak samo postępowałam jak przy macaronikach kawowych.
Jedyna róznica to to, że w kokosowych nie powstał charakterystyczny kołnierzyk.
Jednak poza tym szczegółem (tak wiem istotnym:)
wyglądają idealnie i tak też smakują,dlatego godne są publikacji :)
1.Wymieszać cukier puder z proszkiem kokosowym
2.Ubić białko z odrobiną soli na sztywno dodać drobny cukier i ubijać dalej.Piana musi być błyszcząca.
3.Dodawać małymi porcjami mieszankę cukru pudru z proszkiem
kokosowym.
Połączyć łopatką mieszając na okragło po ściankach miski.
4.Masę włożyć w rękaw cukierniczy z okragłą tyłką i wyciskać porcje średnicy 3cm
Krem :
białą czekoladę 50g rozgrzałam w kąpieli wodnej dodałam śmietankę 2-3 łyżki
oraz
2 łyżki wiórek kokosowych.
Smacznego!
wyglądają obłędnie:-)
OdpowiedzUsuńdziekuje Sylwia:)
OdpowiedzUsuńJakie cudne mi jakoś nie wychodzą makaroniki to mój konik :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie połączenie :)
OdpowiedzUsuń