18 kwi 2014

Baba piaskowa waniliowa lukrowana śnieżno białym lukrem amaretto


Witajcie:)
Upiekliście juz Babę Wielkanocną , a może w jej miejsce preferujecie coś zupełnie innego?ciekawa jestem jakie ciasta są u Was obowiązkowe na święta.
Dziś mam dla Was Babę piaskową-spotkałam się z przepisami gdzie pod nazwą piaskowa po przeczytaniu składnikow okazywało się że, baba nie jest piaskowa a to dlatego że, niema grama skrobi za to, ma  jogurt,serek mascarpone itp.  
Składniki te powodują ze, baba jest cieżka i wilgotna, przeciwnie  do piaskowej, która jest sucha i przy każdym kęsie kruszy się i obsypuje ziarenkami piasku.
Baba jest tym bardziej piaskowa im większy jest stosunek skrobi do ilości mąki pszennej.




składniki
na formę z kominem o srednicy 25cm
200g mąki ziemniaczanej
100g mąki pszennej
200g cukru
250 g masła
4 jaja
pół łyżeczki proszku do pieczenia
ziarenka z 2 lasek wanilii
Lukier bezowy
pół szklanki bezy pokruszonej i roztartej na drobny pył.
cukier puder
woda opcjonalnie
 likier amaretto



żołtka ubić z cukrem na puszysta i jasną mase.Dodać rozgrzane  przestudzone masło,ziarenka wanilii i połączyć dokładnie.
Przesiać mąki i proszek do pieczenia, ponownie połączyć wszystko.
Białka ubić na sztywno i dołożyć do masy, połączyć przy pomocy łopatki .
Ciasto włożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Piec w temp 180st ok 50-60min do suchego patyczka. 
Po przestudzeniu wyjąć z formy i polukrować.

Smacznego!



4 komentarze:

  1. Piękna babka!
    Zdrowych i radosnych Świąt Wielkanocy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownych, radosnych świąt, niech budzą radosne emocje:) Lukier rozlał się bosko!

    OdpowiedzUsuń
  3. piękna babka zresztą u Ciebie zawsze wszystko wygląda smakowicie

    buziaki kochana od kresek :*

    OdpowiedzUsuń