Witajcie moi drodzy
Dziś mam dla Was ciekawa propozycje na obiad:)
Gulasz węgierski podany z plackiem ziemniaczanym.
Jako małolata placki ziemniaczane znałam tylko te które przygotowywała moja mama smażone i posypane cukrem:)a do nich zupa koperkowa na maślance przepis zresztą znajdziecie tu .
Dziś po latach mojej przygody z gotowaniem mogę z czystym sumieniem polecić Wam i to połączenie które wcześniej wdawało mi się dziwne ale, jak to jest człowiek całe życie poznaje rożne smaki ,kuchnie i bogaci swoje doznania kulinarne:)
placki ziemniaczane
2 duże ziemniaki ok 300g
starte na drobnej tarce
użylam gatunku mocno mącznego.
1 jajo
sol pieprz
kilka kropli maggi
olej do smażenia
Gulasz
500g- mięsa wołowego
u mnie włowina zrazowa Górna która jest idealna na pieczeń,ragoût wołowe,
mielone i oczywiście rolady wołowe.
1 papryka słodka czerwona swieza
papryka słodka w proszku
cebula
pietruszka zielona
1 łyżka przecieru pomidorowego
1łyżka smalcu
1 ząbek czosnku
1lisc laurowy
1ziele angielskie
papryczka chili ktora zaostrzam gulasz.
papryczka chili ktora zaostrzam gulasz.
Mięso obsmażam na odrobinie smalcu, przedkładam do garnka , na tej samej patelni smaże paprykę słodką w proszku na reszcie smalcu ,dokładam przecier przesmażam całosc i przekładam do garnka z mięsem.
Cebulkę kroje na kostkę obsmażam na złoto,miksuje na gładko i dodaje do mięsa.Podlewam szklanką wody dodaje pokrojoną czerwoną paprykę swieżą,lisc laurowy,ziele angielskie pieprz i dusze do miękkosci .
Na koniec doprawiam czosnkiem i natką pietruszki i zaostrzam papryczką chili
Uwielbiam! A jak pięknie podane, aż zgłodniałam, jak zwykle, gdy tu zaglądam ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
mmm.. ;)
OdpowiedzUsuńbardzooo apetyczny mmm
OdpowiedzUsuńJak ja dawno takich nie jadłam,ale mi narobiłaś smaku:)
OdpowiedzUsuńWspaniale sie prezentuje w tym placuchu!
OdpowiedzUsuńAsiu u Ciebie można najeść się oczami :) piękne te placuszki :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
:)dziekuje Pozdrawiam rowniez:)
Usuńbardzo pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziekuje:)
UsuńNic dodać nic ująć. Świetne :-)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę kusząco:))
OdpowiedzUsuń