hej hej Kochani.
Powstały pod wpływem chwilowego impulsu
i chęci upichcenia czegoś:)
jedne z karmelizowanym jablkiem i karmelem cynamonowym.
drugie z jablkiem karmelizowanym i lukrem waniliowym
pozostale nadziane dżemem brzoskwiniowo-malinowym z kruszonka i lukrem.
Pierwsza mysl jaka mi się nasunela -paczki:)
w końcu karnawał trwa!
Chciałam jednak maksymalnie zredukować ich kalorycznosc:)przez co pomyslalam ze nie bede ich smazyc w glebokim tłuszczu a upiekę
i tak powstały szybkie paczki ala` drozdzowki.
Na 8szt
1.5szklanki maki
20g drozdzy
60g masla
2 lyzki cukru
1 lyzka ekstraktu waniliowego
skorka otarta z 1 pomarańczy
2 zoltka
1.5szklanki mleka
1 jablko -boskop karmelizowane.
dodatkowo
1 lyzka masla ,maki i cukru na kruszonke,
oraz karmel z ekstraktem cynamonowym.
nastawiłam
zaczyn drozdzowy,gdy byl gotowy wlałam do miski z maka i pozostałymi
składnikami.
wyrobiłam ciasto,na koniec dodawałam rozgrzane maslo i dalej
wyrabiałam.
Gdy zaczelo odchodzić od miski zostawilam by wyroslo.
rozwalkowalam na grubosc 1cm i wycielam krazki, które ulozylam na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.
Ponownie zostawilam do wyrosniecia,cząstki jabłka zkarmelizowalam i wystudzone polozylam na wyrosnietych krazkach.
Przygotowana kruszonke posypałam pozostałe.
Pieklam ok 30min w temp 180st
Pieklam ok 30min w temp 180st
Po przestudzeniu naszprycowalam dżemem i polukrowałam.
sama nie wiem jak je nazwać:)
Ciasto przygotowałam tak jak na paczki ,nadziane sa tak jak paczki-domowym dżemem
brzoswiniowo-malinowym,upieczone jak drozdzowki :)
brzoswiniowo-malinowym,upieczone jak drozdzowki :)
Umówmy się ze sa to paczko-drozdzowki:) choc prawdę mowiac to jak się nazywają nie ma większego znaczenia istota ich jest smak, struktura i predkosc z jaka znikały z talerza:).
smacznego!
Super wyglądają! Nie lubię smażyć za bardzo pączków, za dużo krzątania się przy oleju i tego wszystkiego :) Taka wersja mi się podoba.
OdpowiedzUsuńwyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszne i uzdrowione pączki!
OdpowiedzUsuńMniammm:)
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie :)
OdpowiedzUsuńznam to uczucie, żeby coś szybko wykombinować w kuchni, takie przyjemne:) Pączki super, właśnie takie zrobię, bo nie chcę tych z tłuszczu:)
OdpowiedzUsuńWyglądają baaaardzo apetycznie :D
OdpowiedzUsuńKochana, wygladaja cudnie i bardzo apetycznie, nie kus tak:-)
OdpowiedzUsuń