23 sty 2014

SZYBKIE PACZKI BEZ SMAŻENIA



hej hej Kochani.


  Powstały pod wpływem chwilowego impulsu 
i chęci upichcenia czegoś:)
jedne z karmelizowanym jablkiem i karmelem cynamonowym.
drugie z jablkiem karmelizowanym i lukrem waniliowym
pozostale nadziane dżemem brzoskwiniowo-malinowym z kruszonka i lukrem.





Pierwsza mysl jaka mi się nasunela -paczki:)
w końcu karnawał trwa!
Chciałam jednak maksymalnie zredukować ich kalorycznosc:)przez co pomyslalam ze nie bede ich smazyc w glebokim tłuszczu a upiekę
i tak powstały szybkie paczki ala` drozdzowki.
Na 8szt
 1.5szklanki maki
20g drozdzy
60g masla
2 lyzki cukru
1 lyzka ekstraktu waniliowego
skorka otarta z 1 pomarańczy
2 zoltka
1.5szklanki mleka 
1 jablko -boskop karmelizowane.
 dodatkowo 
1 lyzka masla ,maki i cukru na kruszonke,
oraz karmel z ekstraktem cynamonowym.
nastawiłam zaczyn drozdzowy,gdy byl gotowy wlałam do miski z maka i pozostałymi składnikami.
wyrobiłam ciasto,na koniec dodawałam rozgrzane maslo i dalej wyrabiałam.
Gdy zaczelo odchodzić od miski zostawilam by wyroslo.
rozwalkowalam na grubosc 1cm i wycielam krazki, które ulozylam na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.
Ponownie zostawilam do wyrosniecia,cząstki jabłka zkarmelizowalam i wystudzone polozylam na   wyrosnietych krazkach.
Przygotowana kruszonke posypałam pozostałe.
Pieklam ok 30min w temp 180st
Po przestudzeniu naszprycowalam dżemem i polukrowałam.

 sama nie wiem jak je nazwać:)
Ciasto przygotowałam tak jak na paczki ,nadziane sa tak jak paczki-domowym dżemem
 brzoswiniowo-malinowym,upieczone jak drozdzowki :)
Umówmy się ze sa to paczko-drozdzowki:) choc prawdę mowiac to jak się nazywają nie ma większego znaczenia istota ich jest smak, struktura i predkosc z jaka znikały z talerza:).
 smacznego!

8 komentarzy:

  1. Super wyglądają! Nie lubię smażyć za bardzo pączków, za dużo krzątania się przy oleju i tego wszystkiego :) Taka wersja mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie pyszne i uzdrowione pączki!

    OdpowiedzUsuń
  3. znam to uczucie, żeby coś szybko wykombinować w kuchni, takie przyjemne:) Pączki super, właśnie takie zrobię, bo nie chcę tych z tłuszczu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają baaaardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana, wygladaja cudnie i bardzo apetycznie, nie kus tak:-)

    OdpowiedzUsuń