Witajcie moi drodzy :)
Wyjątkowo długo wracałam do codzienności po swietach:)
Wyjątkowo długo wracałam do codzienności po swietach:)
z tego powodu dopiero teraz pisze:)
Nie zrobiłam tego wpisu przed swietami,jednak koniecznie muszę podzielić się z Wami receptura na mój Postny Barszcz Wigilijny:)
Dlatego bohaterem dzisiejszego wpisu będzie
Postny Wigilijny Barszcz z uszkami:)
Prawdziwy Barszcz z Buraków, na zakwasie buraczanym,intensywny i bogaty smak:).
Najlepszy barszcz na swiecie!:)
Musimy zaczac od zrobienia zakwasu :
1.
ok 4-5 buraków wyszorowanych szatkuje na plastry i wkładam do sloja z ok 3-4 ząbkami czosnku ,2 ziarnami ziela angielskiego, liściem laurowym i tymiankiem.
Zalewam ciepla woda z odrobina soli tak by woda przykryła buraki.
Przykrywam serwetka ,tak by powietrze dochodziło i stawiam w cieple miejsce u mnie to blat przy kuchence na ok 4-5 dni.
Raz dziennie mieszamy zawartosc sloja.
2.
Gdy zakwas mamy gotowy możemy gotować barszcz.
ok 2kg buraków wyszorowanych dziele na pol i gotuje na wolnym ogniu do miekkosci.
Gdy buraki sa miękkie wyjmuje z wywaru czyszczę ze skorki i ścieram je na drobnej tarce.
Przygotowuje Ćwikle z chrzanem jako dodatek obiadowy.
Dla bogatszego smaku mozna przgotowac druga wersje
z brakow pieczonch, wtenczas buraki scieram do barszczu.
Dodaje tez kilka jabłek lub skorki od jabłek.
Idealnie sprawdzają się takie suszone, które przygotowuje sobie wczesnej ,nadaja dodatkowo aromatu .
Koniecznie dodaje kilka suszonych grzybkow i cebule.
Doprawiam to wszystko zielem angielskim czosnkiem, majerankiem ,tymiankiem liściem laurowym w ilości jaka nam odpowiada:)
Na sam koniec dodaje mój zakwas doprawiam solą ewentualnie dodaje jeszcze przypraw-czosnek majeranek tymianek.
Na sam koniec intensywnie pieprze.
Barszczu juz wtenczas nie gotuje, tylko podgrzewam.
Jest intensywnie buraczany , aromatyczny od przypraw, naturalnie Kwaśny zdrowy i smaczny.
Ile bym go nie przygotowała zawsze jest malo:)
Postny Wigilijny Barszcz z uszkami:)
Prawdziwy Barszcz z Buraków, na zakwasie buraczanym,intensywny i bogaty smak:).
Najlepszy barszcz na swiecie!:)
Musimy zaczac od zrobienia zakwasu :
1.
ok 4-5 buraków wyszorowanych szatkuje na plastry i wkładam do sloja z ok 3-4 ząbkami czosnku ,2 ziarnami ziela angielskiego, liściem laurowym i tymiankiem.
Zalewam ciepla woda z odrobina soli tak by woda przykryła buraki.
Przykrywam serwetka ,tak by powietrze dochodziło i stawiam w cieple miejsce u mnie to blat przy kuchence na ok 4-5 dni.
Raz dziennie mieszamy zawartosc sloja.
2.
Gdy zakwas mamy gotowy możemy gotować barszcz.
ok 2kg buraków wyszorowanych dziele na pol i gotuje na wolnym ogniu do miekkosci.
Gdy buraki sa miękkie wyjmuje z wywaru czyszczę ze skorki i ścieram je na drobnej tarce.
Przygotowuje Ćwikle z chrzanem jako dodatek obiadowy.
Dla bogatszego smaku mozna przgotowac druga wersje
z brakow pieczonch, wtenczas buraki scieram do barszczu.
Dodaje tez kilka jabłek lub skorki od jabłek.
Idealnie sprawdzają się takie suszone, które przygotowuje sobie wczesnej ,nadaja dodatkowo aromatu .
Koniecznie dodaje kilka suszonych grzybkow i cebule.
Doprawiam to wszystko zielem angielskim czosnkiem, majerankiem ,tymiankiem liściem laurowym w ilości jaka nam odpowiada:)
Na sam koniec dodaje mój zakwas doprawiam solą ewentualnie dodaje jeszcze przypraw-czosnek majeranek tymianek.
Na sam koniec intensywnie pieprze.
Barszczu juz wtenczas nie gotuje, tylko podgrzewam.
Jest intensywnie buraczany , aromatyczny od przypraw, naturalnie Kwaśny zdrowy i smaczny.
Ile bym go nie przygotowała zawsze jest malo:)
Hej kochana
OdpowiedzUsuńrobię podobnie i u mnie też zawsze za mało hihihi
ściskam mocno
kreska
Nareszcie jestes Asiu:-) Barszcz u mnie tez zawsze jest na zakwasie - nie ma lepszego:-) Buziaki i bierz sie do roboty:-)))
OdpowiedzUsuńzdążyłam się już stęsknić za Wigilijnym barszczykiem... no i uszka mniam!
OdpowiedzUsuń