Witajcie:)
Dziś będzie bardzo świątecznie!
Tak że,wydawać by się mogło iż Święta już trwają:),a to za sprawa tego dania.
Nie ma żartów,kochani już za 24 dni Wigilia
czas zabrać się za planowanie,dlatego trochę Wam pomogę:) Proponuje Wam danie idealne
na pierwszy dzień Świąt:)
Nie ma żartów,kochani już za 24 dni Wigilia
czas zabrać się za planowanie,dlatego trochę Wam pomogę:) Proponuje Wam danie idealne
na pierwszy dzień Świąt:)
Warto przygotować je na Święta zaskoczyć rodzinę i gości iście królewskim daniem:)
Na pewno zachwyci wszystkich przy stole:)
Użyłam
-młoda Gęś 3200kg
-kasza owsiana 250g
-rodzynki 100g
50g płatków migdałowych
50g płatków migdałowych
-3 jabłka
-Amaretto ok 100ml
-szalotki 5szt
2 łyżki majeranku
sol i pieprz
1.
W pierwszej kolejności przygotowuje solankę z przegotowanej i schłodzonej wody ok 4.5l
W pierwszej kolejności przygotowuje solankę z przegotowanej i schłodzonej wody ok 4.5l
na każdy litr wody 2 płaskie łyżki soli.
-skórę na piersi oddzielam od mięśni ,robię to dłonią.
W wysokim garnku stawiam gęś i zalewam solanka,tak by przykryła ptaka.
odstawiam w zimne miejsce na noc,
może to być garaż,balkon itp.
2.
Następnego dnia wyjmuje ptaka z solanki osuszam ręcznikiem papierowym po czym, dokładnie nacieram majerankiem i pieprzem w środku,również pod skora.
Następnego dnia wyjmuje ptaka z solanki osuszam ręcznikiem papierowym po czym, dokładnie nacieram majerankiem i pieprzem w środku,również pod skora.
3.
Kasze wsypuje do goręcej osolonej wody i przykrywam by napęczniała.
Kasze wsypuje do goręcej osolonej wody i przykrywam by napęczniała.
4.
Rodzynki zalewam amaretto i odstawiam by naciągnęły
Rodzynki zalewam amaretto i odstawiam by naciągnęły
5.
Na patelni obsmażam szalotki pokrojone i jabłka pokrojone w plastry,prażę tez delikatnie migdałowe płatki.
Na patelni obsmażam szalotki pokrojone i jabłka pokrojone w plastry,prażę tez delikatnie migdałowe płatki.
6.
Do cebulki i jabłek dodaje rodzynki razem z amaretto i kasze
i prażone płatki migdałów.
Do cebulki i jabłek dodaje rodzynki razem z amaretto i kasze
i prażone płatki migdałów.
7.
Faszeruje ptaka, trochę farszu upycham pod skórę, reszta wypełniam ptaka.
Faszeruje ptaka, trochę farszu upycham pod skórę, reszta wypełniam ptaka.
8.
Spinam ptaka wykałaczkami i sznurkiem płóciennym związuje na drabinkę.
Spinam ptaka wykałaczkami i sznurkiem płóciennym związuje na drabinkę.
9.
Układam ptaka na blaszkę i wkładam do nagrzanego piekarnika
Układam ptaka na blaszkę i wkładam do nagrzanego piekarnika
do 190st.
pamiętamy że, czas pieczenia
uwarunkowany jest od wielkości ptaka,a mianowicie na każdy kilogram mięsa liczyć musimy 1 godzinę.
10.Wykładamy na duży talerz i zachwycamy gości:)
Chrupiąca skórka, delikatne mięsko i słodko-migdałowy farsz
mniammm:) po prostu
Chrupiąca skórka, delikatne mięsko i słodko-migdałowy farsz
mniammm:) po prostu
Smakuje obłędnie!
Smacznego!
Aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńmniam, pieknie wyglada
OdpowiedzUsuńaż mi ślinka cieknie
to jest wyższa szkoła kulinariów, cudowne zdjęcia aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńAleż ona apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuń