Witam serdecznie smakoszy i nie tylko:)
Ja sama za smakosza się nie uważam, ale zjeść lubię:),
tym razem pokaże Wam danie które,
przygotowałam w moim domu rodzinnym w kuchni mamy:).
Korzystając z okazji że,wpadł mi w ręce świeżutki królik:) bez obaw nie złapałam go na trasie jadać do domu:)hihi, przygotowałam obiad dla rodzinki:)
1 królik
3 marchewki
2 korzenie pietruszki
2 małe kwaśne jabłka
2 cebule
gałązka rozmarynu
gałązka tymianku
pieprz
sol
ząbek czosnku
1 szklanka białego wina wytrawnego
pol kostki masła
królika dzielimy na części: skoki, łapy, comber.
Comber trybuje (oddzielam od kości dwa długie mięśnie biegnące wzdłuż kręgosłupa,zresztą najdelikatniejsze ,z całej tuszki:) Te kawałki oczywiscie przygotowałam dla mojej siostrzenicy:)
Na wytrybowanych kostkach ugotowałam wywar z marchewka cebulka i selerem ,który wykorzystałam do podlania krolika w późniejszym etapie.
Po kolei:
1. podzieliłam królika
2. posoliłam popieprzyłam i obsmażyłam na złoto na klarowanym maśle.
3. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego,do którego dołożyłam marchewki ,korzeń pietruszki,jabłka ćwiartki,gałązki ziół, ćwiartki cebuli,kilka kawałków masła,
4. patelnie wypłukałam winem i razem z wywarem który ugotowałam z kostek od combru,dodałam do naczynia żaroodpornego
5.dusiłam królika pod przykryciem do miękkości.
6.mięso wyłożyłam na półmisek ,jako dodatek zrobiłam marchewkę z groszkiem.
7.Sos powstały podczas duszenia, przelałam przez sito dodałam zimnego masła by delikatnie go zagęścić,dzięki temu także sos zrobił się gładki i aksamitny.
Whm, ale danie...:-))
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam królika :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam mięsko królika, jest takie delikatne... Szczególnie barszcz czy też pasztet, mięso samo w sobie także... Pyyycha :))
OdpowiedzUsuńoj tak delikatne i bardzo zdrowe, jedzonko wyśmienite:)Pozdrawiam
UsuńMieszkam na wsi i moi rodzice hodują króliki, ale sama nigdy nie spróbowałam. Zawszę się śmieję, że mama gotuje barszcz na nietoperzu... :D Twój wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńdziękuje:)za mile słowa! wspaniale własna hodowla,ja sama tez przekonałam się po długim czasie do mięsa krolika,zachęcam do spróbowania:)sztuki z rodzinnej hodowli:)Pozdrawiam:) i życzę smacznych doznań kulinarnych:)
UsuńWspaniałe danie :) Dla mnie to też wspamnienie dzieciństwa...
OdpowiedzUsuńdziękuje:),takie wspomnienia są bezcenne Pozdrawiam serdecznie:)
Usuńlubię mięsko z krolika,ale jak patrzę na taki kawałek to coś mnie ... odpycha
OdpowiedzUsuńmuszę mieć mięsko w kawałkach i oczywiscie pasztet z królika też uwielbiam
Dla mnie magia, mięso samo w sobie ma świetny smak a barszcz na wywarze to moje dzieciństwo...
OdpowiedzUsuńkyrie 7
OdpowiedzUsuńkevin durant shoes
cheap jordans
golden goose
yeezy
supreme clothing
nike sb
air jordan
yeezy boost 350 v2
supreme hoodie