Myśląc co zrobić z polędwiczki wieprzowej wpadł mi pomysł, by upiec ja w cieście chlebowym aromatycznym od ziół
tymianku i kminku.
Inspiracja był Beef Wellington.
Z ta różnica ze ciasto zrobiłam drożdżowe,a nie jak w przypadku Beef Wellington ciasto francuskie,nie ma tez farszu z borowików.
Za to polędwiczki posmarowałam masłem truflowym,które nadało cudny aromat.
Inspiracja był Beef Wellington.
Z ta różnica ze ciasto zrobiłam drożdżowe,a nie jak w przypadku Beef Wellington ciasto francuskie,nie ma tez farszu z borowików.
Za to polędwiczki posmarowałam masłem truflowym,które nadało cudny aromat.
Polędwiczki marynowałam przez noc w ziołach: tymianek, pieprz kolorowy,liść laurowy , sol morska gruba.
Po tym czasie obsmażyłam na patelni z wszystkich stron tak by włókna mięsa zamknęły się,dodatkowo podpiekłam w rękawie foliowym ok 1 godziny.
Po tym czasie obsmażyłam na patelni z wszystkich stron tak by włókna mięsa zamknęły się,dodatkowo podpiekłam w rękawie foliowym ok 1 godziny.
Odstawiłam by się przestudziła
i zabrałam się za zrobienie ciasta :
i zabrałam się za zrobienie ciasta :
-maka pszenna ok 250g tak na oko
-drożdże pol kostki nastawiłam do wyrośnięcia z ciepłym mlekiem
-do maki wsypałam trochę tymianku suszonego i kminku lekko posoliłam make
Wszystko połączyłam wyrobiłam ciasto i zostawiłam by wyrosło, gdy już było gotowe delikatnie palcami rozciągnęłam je na
blacie
podsypałam trochę maki, by się nie kleiło i na takim położyłam
przestudzona polędwiczkę posmarowałam cala masłem truflowym i zawinęłam
w ciasto.włożyłam na blaszkę i zostawiłam do ponownego wyrośnięcia.
Gdy ładnie wyrosło delikatnie ponacinałam wierzch nożem robiąc kratkę i posmarowałam roztrzepanym żółtkiem.
Gdy ładnie wyrosło delikatnie ponacinałam wierzch nożem robiąc kratkę i posmarowałam roztrzepanym żółtkiem.
Na
sam koniec posypałam delikatnie tymiankiem i kminkiem,
piekłam ok 45
min temp 200st,do momentu aż chlebek się zrumienił a skorka zrobiła się chrupiąca.
Myślę ze taka pajda pasuje świetnie do śniadania Wielkanocnego
lub jako przystawka przed obiadem.
Ja przygotowałam z masłem truflowym
Własnie kombinuję z polędwiczkami, marynatę robię ale taką prostą
OdpowiedzUsuń