11 mar 2013

PIEROZKI Z KASZA GRYCZANA

Co zrobić na obiad? wczoraj szybki przegląd  szafek i pomysł wpadł od razu.
Kasza gryczana ma specyficzny smak,nie powiem żebym za nią przepadała:)zjem, ale bez szalu:),a pierogi pod każdą postacią 
 to już inna sprawa -uwielbiam:)
dlatego  dziś zrobiłam  pierożki faszerowane kasza gryczana i pieczone na chrupko.



kasze gryczana ugotowałam, cebulkę usmażyłam na zloty kolor,zmiksowałam wszystko  blenderem ,doprawiłam pietruszka i pieprzem.
Można  by  nakładać  farsz od razu  taki niemiksowany,ale   wteczas kasza by się wysypywała z pierożków, a tak cebulka  i kasza ładnie  się połączyły w jednolita masę.
Ciasto  na pierogi  standardowe(maka sol woda)

Ugotowałam , wyłożyłam na blaszkę polałam oliwa chili i zapiekłam
Pierożki zrobiły się  chrupiące i można było je jeść 
rękoma:)


 Podałam z sosem balsamicznym i posypałam  rzeżuchą.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Ja tez nie łubie kaszy gryczanej ale jak się do doda do potrawy to się smaku wiele nie czuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm! Wygląda przepysznie! Osobiście nigdy nie próbowałem żadnych farszów z kasz ,jestem strasznie ciekawy.
    Do różnych farszów dodaję żółtko/jajko, wtedy się fajnie klei i mniej wypada :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)fakt jak najbardziej można dodać jajko,jednak zamysł był na farsz bez jaja i jego cholesterolu:),dla męża zrobiłam porcje z farszem z kaszy i mięsa- tez polecam:)Pozdrawiam

      Usuń
  3. takie małe pyszności:) rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam pierogi..twoje wygladaja przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. strach zaglądać tutaj, bo człowiek od razu głodny sie robi :)

    p.s. zapraszam po wyróżnienie http://daylicooking.blogspot.com/p/wyroznieni.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Prawdziwe pychotki, a jakie równiutkie.
    Obserwuję i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiąc farsz z kaszy gryczanej warto zdobyć kaszę gryczaną niepaloną. Nie trzeba jej miksować gdyż bardziej się lepi i rozgotowuje. Jest delikatniejsza w smaku i bogatsza w witaminy (nie ulegają rozkładowi w procesie prażenia.

    OdpowiedzUsuń