Co zrobić na obiad? wczoraj szybki przegląd szafek i pomysł wpadł od razu.
Kasza gryczana ma specyficzny smak,nie powiem żebym za nią przepadała:)zjem, ale bez szalu:),a pierogi pod każdą postacią
to już inna sprawa -uwielbiam:)
dlatego dziś zrobiłam pierożki faszerowane kasza gryczana i pieczone na chrupko.
Kasza gryczana ma specyficzny smak,nie powiem żebym za nią przepadała:)zjem, ale bez szalu:),a pierogi pod każdą postacią
to już inna sprawa -uwielbiam:)
dlatego dziś zrobiłam pierożki faszerowane kasza gryczana i pieczone na chrupko.
kasze gryczana ugotowałam, cebulkę usmażyłam na zloty kolor,zmiksowałam wszystko blenderem ,doprawiłam pietruszka i pieprzem.
Można by nakładać farsz od razu taki niemiksowany,ale wteczas kasza by się wysypywała z pierożków, a tak cebulka i kasza ładnie się połączyły w jednolita masę.
Można by nakładać farsz od razu taki niemiksowany,ale wteczas kasza by się wysypywała z pierożków, a tak cebulka i kasza ładnie się połączyły w jednolita masę.
Ciasto na pierogi standardowe(maka sol woda)
Ugotowałam , wyłożyłam na blaszkę polałam oliwa chili i zapiekłam
Pierożki zrobiły się chrupiące i można było je jeść
rękoma:)
Podałam z sosem balsamicznym i posypałam rzeżuchą.
Smacznego!
Ja tez nie łubie kaszy gryczanej ale jak się do doda do potrawy to się smaku wiele nie czuje.
OdpowiedzUsuńMmm! Wygląda przepysznie! Osobiście nigdy nie próbowałem żadnych farszów z kasz ,jestem strasznie ciekawy.
OdpowiedzUsuńDo różnych farszów dodaję żółtko/jajko, wtedy się fajnie klei i mniej wypada :)
:)fakt jak najbardziej można dodać jajko,jednak zamysł był na farsz bez jaja i jego cholesterolu:),dla męża zrobiłam porcje z farszem z kaszy i mięsa- tez polecam:)Pozdrawiam
Usuńtakie małe pyszności:) rewelacja:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pierogi..twoje wygladaja przepysznie:)
OdpowiedzUsuństrach zaglądać tutaj, bo człowiek od razu głodny sie robi :)
OdpowiedzUsuńp.s. zapraszam po wyróżnienie http://daylicooking.blogspot.com/p/wyroznieni.html
Prawdziwe pychotki, a jakie równiutkie.
OdpowiedzUsuńObserwuję i zapraszam :)
Robiąc farsz z kaszy gryczanej warto zdobyć kaszę gryczaną niepaloną. Nie trzeba jej miksować gdyż bardziej się lepi i rozgotowuje. Jest delikatniejsza w smaku i bogatsza w witaminy (nie ulegają rozkładowi w procesie prażenia.
OdpowiedzUsuń