Kupiłam ostatnio formy silikonowe do muffinek , długo nie czekały :), przejrzałam przepisy dostępne w internecie ale szczerze mówiąc jest ich tyle ze, nie wiedziałam na który się zdecydować:) postanowiłam opracować własną recepturę i tak powstały moje bosko czekoladowe "babeczki:)" dziś zapraszam na czekoladowe muffiny bosko rozpływające się na języku:)
Proporcje na 10 muffinek
100g maki
200g masła
4 jajka
2 cukry waniliowe
120g cukru
120 g czekolady 72%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ekstrakt wanilii 3- 4krople
Lukier
białka z 2 jajek
0.5kg cukru pudru
2 krople ekstraktu waniliowego
1.
żółtka utarłam z cukrem na gładką masę
dodałam miękkie masło i dobrze roztarłam z żółtkami
2.
następnie ubiłam białka , rozgrzalam w kąpieli wodnej czekoladę i dodałam wszystko do żółtek razem z przesiana maka
szybko wymieszałam łyżką tak by nie zdusić piany by ciasto było puszyste
W tym czasie nagrzałam piekarnik do 190st
Wyłożyłam ciasto do posmarowanych odrobina oleju foremek silikonowych
i wstawiłam do piekarnika na 15 min
w tym czasie przygotowałam lukier i podzieliłam na 3 porcje z każdej zrobiłam osobny kolor użyłam barwników cukierniczych.
Przy pomocy szprycy cukierniczej położyłam lukier i posypałam kolorowa posypka.
Smacznego!
te muffiny to w ramach diety? ;)))))
OdpowiedzUsuńO super. :) Ps. gdzie można znaleźc takie piękne tło do zdjęć?
OdpowiedzUsuńdziękuje:) a tło to stare deski pomalowane zwykłą farba emulsyjna,Pozdrawiam
UsuńLukier jest za rzadki stad sie rozlal...proponuje lukier krolewski gotowy albo utrzec cukier puder z bialkiem... :)
OdpowiedzUsuń:)dziękuje za rade , skutek był jednak zamierzony:) robiłam inna wersje tych muffinek z lukrem na bazie ubitych białek:) zdjęcia dołączę niebawem:)Pozdrawiam anonimowy:)
OdpowiedzUsuńTakie foremki silikonowe też muszę sobie sprawić, fajne rzeczy można wyczarować :)
OdpowiedzUsuń