Bifteki na patyku- grecki mielony
Dzis na obiad trochę Grecji,Turcji można to danie przypisać wielu kuchniom-Greckie mielone z feta,Tureckie z klasyczna przyprawa kuchni Tureckiej- Sumak
Jak byśmy ich nie nazwali i nie przyprawili zawsze to szybki i smaczny obiad.)
Kupuje mięso w kawałku i miele sama ,dziele na porcje i zamrażam ,kiedy potrzebuje mam już gotowe.
Dzis rozmrozilam taka jedna porcje obiadowa( mieszanki łopatki wp i antrykotu wołowego.)
Lopatka jest chudym miesem ,antrykot jest poprzerastany tluszczem ,ktory powoduje ze mielone jest soczyste i smaczne.
Dołożyłam drobno posiekana cebulkę doprawiłam przyprawa Gyros dodałam trochę wody i wyrobiłam mięso w dłoni.
Wtenczas włókna kolagenowe w mięsie się związują i mięso się nie rozsypuje,nie potrzeba dodawać jaja żeby wszystko razem się trzymało.
Nastepnie ponatykalam uformowane klopsiki na patyki od szaszłyków ,(wcześniej je namoczyłam w wodzie )
i pieklam w piekarniku aż się zarumieniły
ok 45min 180st
Smacznego!
Do tego zrobiłam sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego z odrobina majonezu:)i do towarzystwa klopsikom dołożyłam papryczki chili, i ćwiartki pomidora to wszystko na chrupiącej salacie lodowej:)
apetyczne
OdpowiedzUsuńżeby mi tak ktoś gotował :) echhh....pomarzyć ;)
OdpowiedzUsuń