10 kwi 2015

Ciasto Zemsta Advocaata!

Witajcie:)

Ciasto to totalna improwizacja
Zainspirowana przeglądem szafek i odnalezieniu w nich kilku rzeczy po świątecznych wypiekach:)
Wykorzystałam dosłownie resztki wiórek kokosowych  i maku:)
Ser miał być na pierogi ruskie ale z rozpędu wylądował w cieście:) 
Powstało rewelacyjne ciasto z delikatną nutką wspomnień Wielkanocnych:)dzięki dodaniu  likieru Advocaat


 prawdziwa zemsta Advocaata  tak jest dobre:)

 
ciasto na formę 18cm 

Biszkopt :
100g wiórek kokosowych
 25g całego maku sparzonego
3 jaja
60g cukru
aromat  u mnie waniliowa esencje-aromatyczne-do-ciast
1 łyżka Amaretto 

Jaja z cukrem ubić na puszysta masę ,dodać wiórki,mak i aromat i  połączyć.
Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 30 min 180st.

Masa-krem
100g masła
100g cukru
3 żółtka
450g sera białego zmielonego 
50g mączki ziemniaczanej
50ml mleka
150ml likieru Advocaat

W garnku rozgrzać masło i cukier.
Dodać twaróg i żółtka.
Wszystko dokładnie wymieszać delikatnie gotując .
W mleku rozrobić mączkę ziemniaczaną i wlać do gorącej masy,chwilkę pogotować cały czas mieszając.
Na sam koniec dodać likier i wymieszać. 
Wierzch 
100g białych michałków 



Biszkopt przeciąć na dwa i przełożyć jeszcze gorącą masą.
Część masy wyłożyć na drugą cześć biszkoptu. 
Na wierzch zetrzeć michałki. 
Wstawić do lodówki.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Świetnie to ciacho wygląda, musiało być cudownie kremowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, pięknie się prezentuje ten torcik! :D
    Świetny pomysł! *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna improwizacja, chętnie bym jej spróbowała ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń