Witajcie:)
Ciasto to totalna improwizacja
Zainspirowana przeglądem szafek i odnalezieniu w nich kilku rzeczy po świątecznych wypiekach:)
Wykorzystałam dosłownie resztki wiórek kokosowych i maku:)
Ser miał być na pierogi ruskie ale z rozpędu wylądował w cieście:)
Powstało rewelacyjne ciasto z delikatną nutką wspomnień Wielkanocnych:)dzięki dodaniu likieru Advocaat
prawdziwa zemsta Advocaata tak jest dobre:)
ciasto na formę 18cm
Biszkopt :
100g wiórek kokosowych
25g całego maku sparzonego
25g całego maku sparzonego
3 jaja
60g cukru
Jaja z cukrem ubić na puszysta masę ,dodać wiórki,mak i aromat i połączyć.
Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 30 min 180st.
Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 30 min 180st.
Masa-krem
100g masła
100g cukru
3 żółtka
450g sera białego zmielonego
50g mączki ziemniaczanej
50ml mleka
150ml likieru Advocaat
W garnku rozgrzać masło i cukier.
Dodać twaróg i żółtka.
Wszystko dokładnie wymieszać delikatnie gotując .
W mleku rozrobić mączkę ziemniaczaną i wlać do gorącej masy,chwilkę pogotować cały czas mieszając.
Na sam koniec dodać likier i wymieszać.
W garnku rozgrzać masło i cukier.
Dodać twaróg i żółtka.
Wszystko dokładnie wymieszać delikatnie gotując .
W mleku rozrobić mączkę ziemniaczaną i wlać do gorącej masy,chwilkę pogotować cały czas mieszając.
Na sam koniec dodać likier i wymieszać.
Wierzch
100g białych michałków
Biszkopt przeciąć na dwa i przełożyć jeszcze gorącą masą.
Część masy wyłożyć na drugą cześć biszkoptu.
Na wierzch zetrzeć michałki.
Wstawić do lodówki.
Smacznego!
Biszkopt przeciąć na dwa i przełożyć jeszcze gorącą masą.
Część masy wyłożyć na drugą cześć biszkoptu.
Na wierzch zetrzeć michałki.
Wstawić do lodówki.
Smacznego!
Świetnie to ciacho wygląda, musiało być cudownie kremowe :)
OdpowiedzUsuńWow, pięknie się prezentuje ten torcik! :D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! *.*
Bardzo fajna improwizacja, chętnie bym jej spróbowała ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTaka zemsta to raj! ;)
OdpowiedzUsuń