24 cze 2014

Niskokaloryczne,pieczone pod liśćmi kapusty wiosenno-letnie gołąbki z młodej kapusty z ryżem parboiled


Witajcie:)
Jeżeli  uwielbiacie młodą kapustę to koniecznie  wypróbujcie przepis:) na gołąbki:)
Danie obowiązkowe na  liście wiosenno-letnich dań z młodej kapusty.

 Spinacze użyłam tylko jako rekwizyt i gadżet by uatrakcyjnić zdjecie,w rzeczywistości wedlug mnie  zbędny.


kapusta młoda ok 2kg
1 marchew
3 ziarna ziela angielskiego
1 duży liść laurowy
2 cebule spieczone
Farsz:
300g mięsa z Łopatki wp
150g ryżu parboiled
lubczyk świeży ok 1 łyżki posiekanego
pieprz,sól
1 cebulka posiekana
1 ząbek czosnku
sos ostry-czerwone Jalapeno



Dwa pierwsze liście ściągam z kapusty, płucze posłużą do przykrycia gołąbków podczas pieczenia.
Wykrawam głąb z kapusty,wkładam do garnka,zalewam wodą do 3/4 wysokości kapusty,dokładam przyprawy(liść laurowy,ziele angielskie,marchew i cebule)
Gotuje pod przykryciem co jakiś czas zdejmując wierzchnie liście które są już  w połowie miękkie,widać gdy robią się przejrzyste.
Wody od gotowania kapusty nie wylewam wykorzystuje ją do zrobienia sosu.
Liście odkładam wielkościami do ostudzenia .
Mięso miele 2 krotnie,wkrawam drobno posiekaną cebulkę,świeży lubczyk i czosnek.
Sole ,pieprze,doprawiam też pikantnym sosem z papryczki Jalapeno.
Wszystko łącze z ugotowanym al dente ryżem



Wyszło mi 12 gołąbków,każdy zwinięty w dwa liście.
Zwijanie rozpoczynam zwijając w najmniejsze liście po  łyżce farszu.
Każdy zwinięty  gołąbek zawijam ponownie już w duży liść, zakladając boki i ściśle zwijając od nasady liścia tak by, koniec  liścia był pod spodem i nim tez kłade gołąbki na rozgrzaną patelnie z olejem i rumienie z obydwóch stron.
Przekładam do brytfanki,na koniec smażenia  gołąbków wypłukuje patelnie ze smaków,które pozostały na niej i dolewam do wody od gotowania kapusty.
Tą woda podlewam gołąbki w  brytfance.
Przykrywam liśćmi kapusty i wstawiam do piekarnika na 180st na ok 1-1,5h 


 Sos:
Do wywaru(wody od gotowania kapusty)dodaje przecier pomidorowy,lubczyk świeży,pieprz,sól i zaciągam śmietaną

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Dzisiaj akurat robię, lubczyku zabrakło ale to nic, i tak będą smaczne :)

    OdpowiedzUsuń