Witajcie:)
Jeżeli uwielbiacie młodą kapustę to koniecznie wypróbujcie przepis:) na gołąbki:)
Danie obowiązkowe na liście wiosenno-letnich dań z młodej kapusty.
Spinacze użyłam tylko jako rekwizyt i gadżet by uatrakcyjnić zdjecie,w rzeczywistości wedlug mnie zbędny.
kapusta młoda ok 2kg
1 marchew
3 ziarna ziela angielskiego
1 duży liść laurowy
2 cebule spieczone
Farsz:
300g mięsa z Łopatki wp
150g ryżu parboiled
lubczyk świeży ok 1 łyżki posiekanego
pieprz,sól
1 cebulka posiekana
1 ząbek czosnku
sos ostry-czerwone Jalapeno
Dwa pierwsze liście ściągam z kapusty, płucze posłużą do przykrycia gołąbków podczas pieczenia.
Wykrawam głąb z kapusty,wkładam do garnka,zalewam wodą do 3/4 wysokości kapusty,dokładam przyprawy(liść laurowy,ziele angielskie,marchew i cebule)
Gotuje pod przykryciem co jakiś czas zdejmując wierzchnie liście które są już w połowie miękkie,widać gdy robią się przejrzyste.
Wody od gotowania kapusty nie wylewam wykorzystuje ją do zrobienia sosu.
Liście odkładam wielkościami do ostudzenia .
Mięso miele 2 krotnie,wkrawam drobno posiekaną cebulkę,świeży lubczyk i czosnek.
Sole ,pieprze,doprawiam też pikantnym sosem z papryczki Jalapeno.
Wszystko łącze z ugotowanym al dente ryżem
Wyszło mi 12 gołąbków,każdy zwinięty w dwa liście.
Zwijanie rozpoczynam zwijając w najmniejsze liście po łyżce farszu.
Każdy zwinięty gołąbek zawijam ponownie już w duży liść, zakladając boki i ściśle zwijając od nasady liścia tak by, koniec liścia był pod spodem i nim tez kłade gołąbki na rozgrzaną patelnie z olejem i rumienie z obydwóch stron.
Przekładam do brytfanki,na koniec smażenia gołąbków wypłukuje patelnie ze smaków,które pozostały na niej i dolewam do wody od gotowania kapusty.
Tą woda podlewam gołąbki w brytfance.
Przykrywam liśćmi kapusty i wstawiam do piekarnika na 180st na ok 1-1,5h
Sos:
Do wywaru(wody od gotowania kapusty)dodaje przecier pomidorowy,lubczyk świeży,pieprz,sól i zaciągam śmietaną.
Smacznego!
Dzisiaj akurat robię, lubczyku zabrakło ale to nic, i tak będą smaczne :)
OdpowiedzUsuń